Söndag på bloggen innebär att jag deltar i En smakebit på søndag. Smakbitarna hittar man hos Astrid Terese på bloggen Betraktninger. Ibland vikarierar Lesekunst och smakbitarna hittas där.

Ännu en vecka sjuk. I morgon ska det bli jobb, så idag tar jag en vilodag. Det har blivit mycket läst den senaste tiden, och efter att ha läst en 700-sidors bok så plöjde jag en lättsam romance. Men igår var det dags att ge mig i kast med ett recensionsexemplar som kom i veckan – Mörkret under ytan av Gabriella Ullberg Westin, den åttonde delen i hennes serie om Johan Rokka. Jag kommer antagligen att läsa ut den idag men smakbiten kommer från början av boken.

Det är inte första gången han dyker på det här vraket. Sex gånger har det hunnit bli. Picardier ligger på fem meters djup och snart ser han henne närma sig. Han reglerar luften i torrdräkten för att inte sjunka för djupt. Han smeker skrovet med handen och känner den rostiga ytan under handskarna.
Med kraften från en benspark glider han in i vraket. Lyfter handlampan och i ljuskäglan ser han åt höger mot fören, sen vänster mot aktern. Glider fram mot botten och föreställer sig allt som kan ha funnits i lastutrymmet. När han vänder sig om igen rycker han till. Han ser rakt in i två ögon.