Handling från förlagets hemsidaJust när skidsäsongen börjat i Åre hittas ett lik i en av liftarna. Kroppen är stelfrusen med läppar som smalnat av kylan. Mycket pekar på ett mord. Daniel Lindskog är inspektör vid Årepolisen och nybliven pappa. Hanna Ahlander har flytt till Åre efter att ha blivit dumpad och tvingats lämna sitt jobb på Citypolisen i Stockholm. Snart blir de båda två avgörande i utredningen kring den döda. Snön yr, temperaturen sjunker och allt fler svävar i livsfara. Hur många måste offras innan sanningen uppdagas?

BokenOffermakaren av Viveca Sten kom ut i oktober 2020. Det är den första delen i serien Åremorden.

Varför jag läste den: Jag ville läsa en bra och lättläst svensk deckare, och eftersom jag läst Viveca Sten tidigare så valde jag Offermakaren, som jag köpte på rean i år.

Vad jag tyckte om denOffermakaren är en lättläst polisroman, och var den typen av bok som jag behövde just då. Jag tycker Viveca Sten har ett språk som flyter väl, och strukturen i berättelsen bygger upp en bra spänning. Eftersom jag läst alla hennes böcker om Sandhamn så hade jag förväntat mig ännu mer, men Offermakaren passade mig ändå relativt bra.

Jag gillar i synnerhet miljön – Åre med omnejd. Jag har varit flera gånger i Åre med jobbet, och jag får lätt en känsla för var de befinner sig och hur det ser ut. Kartan i början av boken gör det också lättare. Ett annat plus är att Viveca Sten ger en inramning till brotten som (tyvärr) är högst aktuell.

I Offermakaren får vi, såklart, möta en ny uppsättning poliser och personer och det är alltid roligt. Jag ser fram mot att få lära känna karaktärerna mer. Dock har de en del drag som jag inte alls uppskattar, och retar mig på redan i första boken. Hanna gör nästan omedelbart oprofessionella saker som hon är högst medveten om. Och Daniels utbrott är obehagliga och borde redan märkts i hans polisutövande.

Jag kommer med stor sannolikhet fortsätta läsa serien.

Bloggat om boken har exempelvis Nilmas bokhylla och Mias bokhörna

Betyg: 4-

Mer info:
Förlag: Bokförlaget Forum
Sidor: 471
Betyg på Goodreads: 3,67 baserat på 844 betyg
Hur jag fick tag på den: Ny
Utläst: 22 mars 2022