Handling från det svenska förlagets hemsida: Reese är fast i en ond spiral. Hon har destruktiva relationer med gifta män och är olyckligt kär i sitt ex Amy. Amy har genomgått en detransition och lever åter som man, Ames. Ames saknar också Reese, men har andra, mer överhängande bekymmer: Trots år av hormonbehandlingar har han lyckats göra sin chef gravid. Ames möter Reese igen och slås av en insikt. Tänk om en annan sorts familj är möjlig?
”Detransition, baby” är en lika rolig som sorglig rom-com om moderskap och trassliga relationer, som utspelar sig i transcommunityt i New York. Den blev en bästsäljare och nominerades till Women’s Prize for Fiction 2021.
 I ett ödehus vid Offersjön, djupt inne i de ångermanländska skogarna, hittas en ihjälsvulten man. Två

Boken: Detransition, baby av Torrey Peters kom ut i oktober 2021. Den svenska översättningen kommer i april 2022.

Varför jag läste den: Första gången jag läste om Detransition, baby så väcktes mitt intresse. Sen har jag bara blivit mer och mer nyfiken. Så när jag beställde böcker till makens födelsedag fick den här slinka med, och jag läste den ganska kort efter det. Jag har alltså läst den i original på engelska.

Vad jag tyckte om denDetransition, baby är en intressant och välskriven berättelse. Det finns värme och humor i Torrey Peters sätt att skriva, och det känns mycket personligt. Det är vackert och sorgligt, men också provocerande. Jag gillar när en bok får mig att känna saker och när det väcker tankar, och det gör Detransition, baby. Jag lär mig mycket under läsningen, och får nya perspektiv som påverkar mig.

Genom sin beskrivning av hur det är att vara transkvinna sätter Torrey Peters (som själv är transkvinna) ljuset på hur vi ser på kvinnor generellt, oavsett om det är cis eller trans. Det blir så tydligt när Reese, Amy/Ames, Katarina och deras vänner, hela tiden förhåller sig till vad vi anser vara kvinnligt eller manligt, vad som behövs för att man ska accepteras som kvinna eller man. Samtidigt så belyser hon skillnaderna, exempelvis vad gäller förväntningarna på kvinnor att vilja ha barn. Lite förenklat så är förväntan på ciskvinnor att man ska vilja ha barn, och att det är målet med att vara kvinna. Motsatsen gäller transkvinnor. Torrey Peters beskriver också skillnaden utifrån etnicitet. Jag tycker just det sättet att beskriva hur det är att vara transkvinna är lysande, det får mig som kvinna att fundera på vilka förväntningar som finns hos mig, och hur mycket jag utgår från det i mitt tänkande. Det visar också hur transkvinnor självklart ska innefattas i feministrörelsen (som debatterats i svensk media i alla fall). Detransition, baby ger också en fördjupad syn på detransition, och hur fel det är att använda det som ett slagträ mot trans. Utan att Torrey Peters någonsin skriver det rakt ut.

Detransition, baby är välskriven och jag gillar strukturen. Torrey Peters skriver på ett intensivt sätt, och som läsare behöver man ha uppmärksamheten på topp. Jag fick lägga undan boken några dagar när jag var sjuk, men när jag återvände till den så fångade den min uppmärksamhet totalt. För att uppskatta den behöver man som läsare fokusera.

Det finns två saker som jag reagerade på under läsningen, vilket i synnerhet gäller Reese. Den ena är att historien om Reese innehåller så mycket sex, och beskrivningar om hennes förhållanden på ett detaljerat sätt. Min tolkning är att det är ett sätt att reflektera samhällets syn och att det används även det för att visa på hur vår syn på förhållandet kvinna-man även innehåller värderingar om sex. Men jag tycker det dominerar bitvis, och att det kan få läsaren att tro att trans handlar om sex bara. Vilket det såklart långtifrån gör. Den andra är att sex också är kopplat till våld. Även det kopplas såsmåningom till synen på relationen kvinna-man. Här tycker jag berättelsen balanserar till att bli för extrem, men tror jag förstår vad författaren vill ha sagt.

Detransition, baby kommer ut på svenska i april och jag är nyfiken på att läsa kommande recensioner av svenska läsare. Den väckte starka känslor i USA, exempelvis för att den nominerades till Women’s Prize of Fiction och Torrey Peters är transkvinna. Vilket visar på vikten av en bok som Detransition, baby.

Betyg: 4+

Mer info:
Förlag: Random House
Sidor: 335
Betyg på Goodreads: 4,02 baserat på 40 916 betyg
Hur jag fick tag på den: Ny
Utläst: 19 mars 2022