Handling från förlagets hemsidaAmelie Muscat arbetar som barnpsykolog. På en kurs har hon träffat Laura och blivit blixtförälskad. De flyttar ihop utan att egentligen känna varandra. När Amelie ska passa Lauras treårige son gör hon ett ödesdigert misstag. Sedan är pojken försvunnen.
Maria Wern har förlorat sin man och hanterar sorgen genom att gräva ner sig i arbete. Hon tar extrapass i yttre tjänst. En pojke har försvunnit på norra Gotland, mitt i en snöstorm. Det är upptrappningen till en serie skakande händelser, och det är Maria Wern som måste ta reda på hur allt hänger samman, mitt i sin egen privata tragedi.

Boken: Onda drömmar av Anna Jansson har recensionsdatum idag, 21 mars 2022. Det är den 23 boken i serien om Maria Wern.

Varför jag läste den: Jag har läst alla tidigare böcker (22 stycken!) i den här serien, och ville läsa den här också. När den kom från förlaget prioriterade jag den.

Vad jag tyckte om denOnda drömmar är en lättläst deckare med bra tempo. Det här är den tjugotredje delen i en serie, och jag har läst alla de tidigare böckerna. Karaktärerna och miljöerna är välbekanta, liksom Anna Janssons stil att bygga upp en historia. Det känns välbekant och tryggt.

Något jag uppskattar i den här serien är Anna Janssons förmåga att väva in aktuella fenomen, och att hon alltid gjort grundlig research. Så även i Onda drömmar, där hat och hot mot HBQT-personer och situationen i dagens skola är några av de områden som berörs och naturligt vävs in i berättelsen.

Eftersom jag läst så många böcker med den här gruppen poliser så är det skönt att de får stå tillbaka lite för andra karaktärer som man får lära känna. De är med i historien, men deras personliga liv tar inte över, även om det finns som en bakgrund. En del av karaktärerna, som Laura, har jag lite svårt att förhålla mig till. Jag kan förstå, men inte riktigt leva mig in i hur de resonerar.

Mysteriet är OK uppbyggt, men mer sorgligt än spännande. Språket är kortfattat och lite stolpigt, men samtidigt effektivt och väldigt lättläst. Vilket jag behövde när jag läste Onda drömmar. Kommer det en tjugofjärde del vill jag läsa den.

Betyg: 4-

Mer info:
Förlag: Norstedts
Sidor: 391
Betyg på Goodreads: 3,56 baserat på 34 betyg
Hur jag fick tag på den: Recensionsexemplar
Utläst: 13 mars 2022