Handling från förlagets hemsidaNär en student på ett universitet i Oxford anklagar en av professorerna för sexuella övergrepp tror kriminalkommissarie Adam Fawley sig veta hur händelsen gått till.
Men det visar sig att fallet inte är så okomplicerat som han först trott. De klassiska rollerna som offer och förövare är ombytta och den här gången är det en manlig rugbyspelare som blivit utsatt av sin kvinnliga professor. Både offret och förövaren har allt att förlora, ändå ljuger en av dem.
När en kvinna hittas mördad vid en järnvägsbro ger Fawley fallet högsta prioritet. Ända tills han inser att alla spår i jakten på mördaren pekar på honom själv. Snart befinner sig Fawley i häktet och för hans kollegor har mardrömmen bara börjat.

BokenHela sanningen av Cara Hunter kom ut på svenska i januari 2022.

Varför jag läste den: Jag har läst alla tidigare delar i serien om Adam Fawley och tyckt väldigt mycket om dem allihopa. När Hela sanningen kom från förlaget fick den förtur i läskön.

Vad jag tyckte om den: Hela sanningen är en välskriven och spännande deckare. Cara Hunter är en av mina favoritförfattare i deckargenren, och att läsa en bok av henne känns tryggt eftersom jag vet att det kommer att vara en läsvärd bok. Jag gillar Cara Hunters sätt att skriva, både i uttryck och struktur. Hennes språk är välavvägt och håller hög kvalitet.

I alla böcker i den här serien använder hon sig av samma struktur. Det är omväxlande POVs, där Adam Fawley är i jag-form, medan de övriga är i tredje person. Det är blandat med förhörsutskrifter och artiklar från nätet. Och så kommentarer från Twitter och andra sajter. I Hela sanningen spelar en podd också en stor roll. Här gäller det som läsare också att hålla ögonen öppna, det kan komma ledtrådar som inte är uppenbara från början. Alla böcker i den här serien tar upp samhällsfenomen på ett aktuellt sätt.

Karaktärsteckningarna är bra, och trots att det är ett tag sedan jag läste förra boken har jag ingen svårighet att känna igen personerna efter hand. Det finns för första gången också några rader i början om alla personerna i polisteamet. Jag gillar flera av karaktärerna, som är bra poliser. I den här boken får man också lära känna Adam Fawleys fru bättre.

Det finns två mysterier i Hela sanningen. Det ena är en anklagelse mot en professor på ett college gällande sexuellt övergrepp på en student, det andra är ett mord på en kvinna som visar sig ha att Adam Fawley själv att göra. Bägge berättelserna är snyggt uppbyggda och spänningen hålls uppe. Men ändå så känner jag mig smått besviken över upplösningarna i bägge fallen, i synnerhet vad gäller den ena tråden. I början finns grunden för en intressant vinkling på metoo men det slutar så …. enkelt på något vis. Jag hade också svårt att hålla intresset uppe hela vägen i den berättelsen, men jag tror det mer hade att göra med situationen runtomkring oss under de dagarna jag läste Hela sanningen än själva boken.

Nästa del i serien, Hope to Die, ska komma senare i år. Den ska jag definitivt läsa.

Betyg: 4

Mer info:
Förlag: Louise Bäckelin förlag
Sidor: 395
Betyg på Goodreads: 4,24 baserat på 5 132 betyg
Hur jag fick tag på den: Recensionsexemplar
Utläst: 4 mars 2022