Handling från GoodreadsAs a third-year Ph.D. candidate, Olive Smith doesn’t believe in lasting romantic relationships–but her best friend does, and that’s what got her into this situation. Convincing Anh that Olive is dating and well on her way to a happily ever after was always going to take more than hand-wavy Jedi mind tricks: Scientists require proof. So, like any self-respecting biologist, Olive panics and kisses the first man she sees.
That man is none other than Adam Carlsen, a young hotshot professor–and well-known ass. Which is why Olive is positively floored when Stanford’s reigning lab tyrant agrees to keep her charade a secret and be her fake boyfriend. But when a big science conference goes haywire, putting Olive’s career on the Bunsen burner, Adam surprises her again with his unyielding support and even more unyielding… six-pack abs.
Suddenly their little experiment feels dangerously close to combustion. And Olive discovers that the only thing more complicated than a hypothesis on love is putting her own heart under the microscope

Boken: The Love Hypothesis av Ali Hazelwood kom ut i september2021.

Varför jag läste den: Den här boken noterade jag på Goodreads förra året. Maken önskade sig och fick den i julklapp, och när jag var sugen på något mysigt så lånade jag den av honom.

Vad jag tyckte om denThe Love Hypothesis är en charmig berättelse som utspelar sig i akademisk miljö. Även om det finns andra komponenter i handlingen så skulle jag placera den i genren contemporary romance, men som många mysiga romanceböcker ligger den i gränslandet till feelgood. Jag tycker om Ali Hazelwoods sätt att skriva och läsningen flyter lätt och obehindrat.

Jag läser mycket romance, och har allt mer insett att de böcker jag uppskattar mest är när man får bägge personernas POVs. I The Love Hypothesis får man bara Olives POV, men det fungerar ovanligt bra. Jag gillar tonen i berättandet, och personen Olive. Men det är lite svårare att få grepp om Adam. Beskrivningen av attraktionen dem emellan är välgjord, även när det hettar till. Jag gillar att Ali Hazelwood närmar sig asexualitet, men jag hade velat ha en fördjupad beskrivning. Nu blir det som att karaktären ”kommer över” sin asexualitet. Utöver huvudparet så finns också Olives vänner, och Adams kollegor/vänner och jag gillar hur relationen till dem beskrivs.

En stor fördel med The Love Hypothesis för mig är att den utspelar sig på ett universitet, där Olive doktorerar och Adam är lärare (professor betecknar inte exakt detsamma i USA som i Sverige). Jag gillar beskrivningarna av miljön, av det akademiska och av hur det är att vara en person som inte följer normen i en sådan miljö. Delar av hur det är att vara kvinna i en miljö dominerad av män känner jag igen från min egen doktorandtid när jag under flera år var enda kvinnan på institutionen. Jag gillar hennes vinkling mot STEM och det visar sig att hon själv är professor i Neuroscience.

Det finns några delar i berättelsen som jag inte är så förtjust i, som början på berättelsen när Olive bara oförberett kysser Adam, och han bara accepterar det (förklaringen kommer senare men den vet inte Olive om) och att ett förhållande mellan en student och lärare beskrivs som rätt bekymmerslöst (även om han inte är hennes lärare). Lite för mycket om Adams fysik och kropp för min smak, men det är en smaksak. Det är inte förrän en bra bit in i historien som jag förstår Olives bakgrund och hur hon ser ut är oklart för mig.

Jag kan tänka mig att läsa mer av Ali Hazelwood. Och som av en händelse kommer hon med en bok senare i år.

Betyg: 4+

Mer info:
Förlag: Little Brown
Sidor: 352
Betyg på Goodreads: 4,39 baserat på 337 765 betyg
Hur jag fick tag på den: Lånat av maken
Utläst: 27 februari 2022