Sverigevänner: Historien om hur pappa och jag försökte bli svenskast på Tjörn av Arash Sanari

Handling från förlagets hemsidaFamiljen kommer till Tjörn i slutet av 80-talet efter att ha flytt krigets Iran. Pappa Jamshid är ingenjör och ser Sverige som de stora möjligheternas land. Han drar igång det projekt som resten av familjen kommer att kalla för Projekt Svensk. Med hjälp av allt från skidsemestrar till noga utmätt mängd lördagsgodis ska han få familjen att smälta in i det bitvis mycket svårbegripliga samhället.
Det går både fantastiskt bra och fantastiskt dåligt.

BokenSverigevänner: Historien om hur pappa och jag försökte bli svenskast på Tjörn av Arash Sanari kom ut i november 2019.

Varför jag läste den: Den här boken har stått i hyllan i ungefär ett år och jag har sneglat på den flera gånger. Jag ville ha en relativt tunn bok att läsa, och valet föll på Sverigevänner.

Vad jag tyckte om denSverigevänner är en välskriven och berörande berättelse. Den är humoristisk och intressant men också bitvis tragisk. Jag gillar tonläget som Arash Sanari har, han berättar med kärlek men det finns också en udd i berättandet. Jag både ler och får tårar i ögonen av att läsa Sverigevänner.

Sverigevänner är en skarp iakttagelse av det svenska, Sverige och svenskar. Men det finns inte det minsta fördömande, vare sig av det svenska eller det iranska, eller mot någon individ. Det är sakligt och mitt i prick. Att läsa Sverigevänner gav mig många tankeställare, i synnerhet om det underliggande i det svenska samhället som jag aldrig reflekterat ordentligt över, det som ger svenskfödda ett försprång utan att man behöver vara medveten om det. Det handlar inte om att personerna runt omkring vill annat än väl, men det blir ändå så fel. Trots att jag redan funderar på de här frågorna och har läst andra böcker och texter så får jag nya tankar. Sverigevänner borde vara obligatorisk läsning för många i dagens samhälle.

Bloggat om den har och dagarna går och Fru E:s böcker

Betyg: 5-

Mer info:
Förlag: Volante
Sidor: 241
Betyg på Goodreads: 3,83 baserat på 568 betyg
Hur jag fick tag på den: Hyllvärmare
Utläst: 21 februari 2022

4 kommentarer

  1. […] I Wish You all the Best av Mason Deaver5. Katten som räddade böcker av Sosuke Natsukawa4. Sverigevänner, Historien om hur pappa och jag försökte bli svenskast på Tjörn av Arash Sanari3. The Island of Missing Trees av Elif Shafak2. Ormens år av Ulrika Ewerman1. […]

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.