Handling från förlagets hemsidaBeauregard »Bug« Montage är numera en hederlig mekaniker, kärleksfull make och hårt arbetande far. Och han vet att det inte finns någon framtid för den han brukade vara: den amerikanska östkustens bästa flyktchaufför.
Men när Bugs omsorgsfullt uppbyggda nya liv börjar gå i spillror dras han obönhörligt tillbaka. När en tidigare partner hör av sig om en juvelstöld drivs han till att än en gång sätta sig i förarsätet.
Hemsökt av den man han en gång var måste Bug nu hitta ett nytt sätt att navigera i detta asfaltsland. Eller dö medan han försöker.

BokenAsfaltsland av S. A. Cosby kom ut på svenska i november 2021.

Varför jag läste den: Jag ville läsa mer i Black History Month, och den här stod i min läshylla.

Vad jag tyckte om denAsfaltland är en hårdkokt och lättläst thriller. Normalt brukar inte ”hårdkokt” vara något som jag gillar, men S A Cosby lyckas på något sätt få berättelsen intressant. Det är en naturlig skildring av hur man är och förblir en brottsling, hur det är omöjligt att ta sig ur den onda cirkeln. Den har beskrivits som en bok i genren Southern Noir.

Delvis är det tonen i berättandet som gör Asfaltland intressant och lättläst, delvis är det karaktärerna. Karaktären Beauregard/Bug är en komplex person som är både hänsynslöst brutal och kärleksfull på en och samma gång. Han är på sätt och vis en antihjälte, en person som beter sig på sätt som känns helt oacceptabelt, men ändå vill man honom väl. Jag vill veta hur det går för honom. Men jag har samtidigt svårt att förstå hur han å ena sidan kan döda eller misshandla en människa så lätt, och å andra sidan vara omtänksam och beskydda. Arv och miljö är starka saker.

Asfaltland är extremt brutal, beskrivningarna av hur Bug och andra karaktärer både mördar och misshandlar är detaljerade och ytterst obehagliga. Något som jag inte brukar klara att läsa i vanliga fall. Men kanske det beror på att det inte är en glorifiering av våld, utan en krass beskrivning av hur avtrubbade de är. En varning till er som absolut inte vill läsa brutala skildringar. Bug är också bilintresserad (en underdrift), vilket jag i stort sett inte är, men detaljer om hur han bygger om bilar, eller reparerar dem, eller hur han kör, bromsar inte heller upp läsningen.

Jag är fascinerade över hur S A Cosby ror den här historien i land, och gör det på ett sådant sätt att Asfaltland både hyllats och prisbelönats. Jag är imponerad. Huruvida jag kommer att läsa mer av honom beror nog helt på handlingen. Det skulle inte förvåna mig om Asfaltland också kommer att filmatiseras.

Betyg: 4-

Mer info:
Förlag: Modernista
Sidor: 287
Betyg på Goodreads: 4,09 baserat på 21 428 betyg
Hur jag fick tag på den: Hyllvärmare
Utläst: 16 februari 2022