Handling från förlagets hemsidaFör några år sedan började journalisten Reni Eddo-Lodge blogga om sin frustration över debatten om rasism i Storbritannien. I ett inlägg med rubriken Varför jag inte längre pratar med vita om ras skrev hon ut sin ilska över det faktum att det offentliga samtalet formuleras och kontrolleras av dem som aldrig själva direkt påverkats av rasism: vita människor. Hennes text slog an en känslosträng, och läsare från hela världen strömmade till för att bidra med egna erfarenheter. 
Reni Eddo-Lodge bestämde sig för att gräva efter de utsatta känslornas kärna. I Varför jag inte längre pratar med vita om ras utforskar hon den så ofta utraderade svarta historieskrivningen. Och skärskådar den benhårda länken mellan klass, kön och ras. Resultatet är en brännande och nödvändig studie i strukturell rasism på 2000-talet.

BokenVarför jag inte längre pratar med vita om ras av Reni Eddo-Lodge kom ut på svenska i september 2018.

Varför jag läste den: Jag hade precis läst ut This is My America och kom att tänka på den här hyllvärmaren.

Vad jag tyckte om den: Varför jag inte längre pratar med vita om ras är en intressant och lärorik bok. Jag lärde mig mycket av att läsa den. Men framförallt så gav den upphov till många tankar kring vita privilegier, och vad det innebär. Jag hade dålig koll när jag började läsa den för jag blev överraskad av att den var brittisk, och att den började med brittisk historia och relationen till ras. Redan där lärde jag mig mycket, både kring Storbritanniens roll i slaverihandel och modernare historia med många uttryck för rasism. Biten om feminism och hur vit den är i sin uppbyggnad var en tankeställare.

Temat i Varför jag inte längre pratar med vita om ras är mycket intressant, och på det sättet är jag glad att jag läste den. Men jag tycker utförandet brister en del. Den är rörig, berättandet hoppar hit och dit, ibland detaljer, ibland väldigt övergripande. Den blir tungläst beroende på strukturen. Vissa stycken flöt läsningen, i andra blev det totalstopp för mig. Tonen är skarp och ibland överlägsen.

Är du intresserad av att lära dig mer om strukturell rasism och vita privilegier ska du läsa Varför jag inte längre pratar med vita om rasism. Eller egentligen. Du borde läsa den oavsett om du är intresserad eller inte.

Bloggat om boken har Ewelinas bokblogg.

Betyg: 3+

Mer info:
Förlag: Modernista
Sidor: 172
Betyg på Goodreads: 4,39 baserat på 82 093 betyg
Hur jag fick tag på den: Hyllvärmare
Utläst: 12 februari 2022