Handling från Goodreads: Every week, seventeen-year-old Tracy Beaumont writes letters to Innocence X, asking the organization to help her father, an innocent Black man on death row. After seven years, Tracy is running out of time—her dad has only 267 days left. Then the unthinkable happens. The police arrive in the night, and Tracy’s older brother, Jamal, goes from being a bright, promising track star to a “thug” on the run, accused of killing a white girl. Determined to save her brother, Tracy investigates what really happened between Jamal and Angela down at the Pike. But will Tracy and her family survive the uncovering of the skeletons of their Texas town’s racist history that still haunt the present?

Boken: This is My America av Kim Johnson kom ut i juli 2020.

Varför jag läste den: Det var februari månads val i Makeutmaningen.

Vad jag tyckte om den: This is My America är en lärorik och intressant nutidsskildring med ett berörande tema. Den är klassad som Young Adult, men jag tycker den är värd att läsa för en bredare publik. Jag upplever Kim Johnsons berättelse som autentisk och verklighetsanknuten vilket gör den viktig.

Av någon anledning hade jag lite svårt att komma in i boken till att börja med. Jag tror att det var att jag hade förväntat mig en annan vinkling och blev lite besviken först. Tracys pappa är fängslad och dömd till döden för mord som Tracy vet att han inte begått. Sen anklagas Tracys bror Jamal också för mord, och när polisen verkar ha bestämt sig för att Jamal är skyldig så börjar Tracy leta efter den riktiga mördaren. Det gör att det i början känns som någon form av mysterium, vilket inte alls var vad jag hade förväntat mig, och jag hade lite svårt för det. Likaså att man redan från början på ett sätt hamnade ”mitt i historien” med Tracys pappa.

Men efterhand så växte berättelsen och jag berördes allt mer. This is My America var en stark berättlese som fick mig att tänka på allt vad jag tar för givet i mitt liv. Jag blev berörd av familjens starka sammanhållning, och allt de måste möta i vardagen som de inte rår över. Tracy är en person som verkligen behövs. Men allra mest så berördes jag när jag läste efterordet där författaren beskriver relativt detaljerat verkliga fall, och hur hon kopplar de fallen till sin egen utveckling och till berättelsen i This is My America. Det gav en extra dimension till allt. Historien i This is My America ger en stark bild av hur samhället och rättssystemet behandlar människor olika baserat på ras och hudfärg.

Betyg: 4

Mer info:
Förlag: Random House
Sidor: 389
Betyg på Goodreads: 4,50 baserat på 6 181 betyg
Hur jag fick tag på den: Lånat av maken
Utläst: 8 februari 2022