The Underground Railroad av Colson Whitehead

Handling från det svenska förlagets hemsidaSextonåriga Cora lever som slav på en bomullsplantage i Georgia. Hon är utstött och utsatt efter att modern försvunnit, och till slut flyr hon tillsammans med Caesar som känner till en underjordisk järnväg som kan hjälpa slavar till friheten i norr. Snart får den skoningslöse slavjägaren Ridgeway upp spåret efter dem. Han kommer att jaga Cora från stat till stat och drömmer om att förgöra henne och den hemliga rörelse som gjort flykten möjlig.Den underjordiska järnvägen har hyllats som en historisk roman som äger sällsynt relevans för vår tid. I verkligheten blev ”den underjordiska järnvägen” benämningen på det nätverk av frivilliga som hjälpte slavar att fly från söder till norr, men i Colson Whiteheads roman är järnvägen en konkret underjordisk flyktväg som tar Cora till olika delar av USA i jakten på ett värdigt liv. Det är en gastkramande berättelse om en ung kvinnas kamp för överlevnad och frihet, samtidigt som den på ett banbrytande sätt också gestaltar och omtolkar slaveriets historia och till synes eviga efterverkningar.

Boken: The Underground Railroad av Colson Whitehead kom ut 2016. Den finns också översatt till svenska.

Varför jag läste denThe Underground Railroad är en hyllvärmare som stått i min hylla sen januari 2018. Den är filmatiserad och jag skulle vilja se den snart. Det innebar att boken fick förtur i läskön.

Vad jag tyckte om den: The Underground Railroad har stått i min hylla ett tag trots att jag varit nyfiken på den ett tag. Det lät som ett intressant och lärorikt tema, och jag var hoppfull att jag skulle dras med i berättelsen efter allt positivt jag läst om den. Tyvärr visade det sig att The Underground Railroad inte alls var en bok för mig. Hur mycket jag än ville så kunde jag inte uppbåda något engagemang. Vilket är trist med tanke på det viktiga temat.

Från början har jag svårt att komma in i boken, och delvis beror det på språket. Jag läste den på engelska, och det brukar inte vara något problem för mig, men det var gott om ord jag fick kolla upp, vilket bromsade läsningen. Men inte bara det, jag får aldrig flyt i läsningen, varken språket eller bokens uppbyggnad passar. Jag brukar gilla olika POVs men här hoppar det alldeles väldigt tidsmässigt. Ibland fungerar det, ibland inte.

Förutsättningarna finns där i karaktären Cora, som jag tycker är intressant på många sätt, Hon är komplex och hennes livsöde är tragiskt. Där ligger mycket av behållningen av historien. Det och de historiska bitarna, för givetvis är det intressant och lärorikt bitvis. Även om jag har svårt att avgöra vad som är fiktion och vad som är historiskt korrekt. Eftersom Colson Whitehead har valt att göra The Underground Railroad till en järnväg under jorden, när det i själva verket var en rörelse, gör mig osäker på vad mer han har broderat ut och ändrat. Jag hade mycket hellre läst om den verkliga hemliga rörelsen. Beskrivningarna av miljöerna där Cora vistades gillade jag.

Jag känner mig tveksam om jag ska läsa mer av Colson Whitehead. Men filmatiseringen ska jag se, berättelsen kan fungera i det formatet.

Betyg: 2

Mer info:
Förlag: Little Brown
Sidor: 366
Betyg på Goodreads: 4,05 baserat på 345 669 betyg
Hur jag fick tag på den: Hyllvärmare
Utläst: 19 januari 2022

7 kommentarer

  1. Tänk så olika man kan uppleva en bok. Whitehead har blivit en ny favorit hos mig. Nickelpojkarna tycker jag förvisso var ännu bättre och jag ska precis börja med den bok som nyligen kommit ut.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.