Handling från förlagets hemsidaArtisten och mångsysslaren Cilla Fallander startar en festvåning i Sundsvall, vilket inte går helt smärtfritt. Förutom problem med illasinnade kockar och okända inkräktare hör hon konstiga ljud inifrån fläktrummet. Men bara på nätterna och bara när hon är ensam kvar. En natt när hon är på väg därifrån gör hon en fruktansvärd upptäckt i en sopcontainer och kastar sig handlöst ut i den kalla vinternatten.
I en annan del av stan hotas den unga Alva av sin manipulerande pojkvän, samtidigt som tvåbarnsmamman Julia har fastnat i ett spelberoende och änkan Milly kämpar för att rädda sin vuxne son ur hans drogmissbruk. De tre kvinnorna möts i Cillas festvåning och en oväntad vänskap uppstår. Deras öden vävs samman och de hamnar i en droghärva där längtan efter pengar ställer allt på sin spets.
Någon kommer att dö.

BokenÄn brinner lågan av Susanne Fellbrink kom ut 20 januari 2022.

Varför jag läste den: Än brinner lågan kom som en överraskning från förlaget. Eftersom jag läst de tre tidigare i serien ville jag såklart läsa den här också.

Vad jag tyckte om denÄn brinner lågan är en välskriven spänningsroman med bra tempo. Susanne Fellbrink skriver drivet med en intressant ton. Faktum är att jag slukade Än brinner lågan i ett mycket snabbt tempo, jag kunde inte släppa den. Tidigare böcker i den här serien har jag benämnt som ”mysdeckare” men Än brinner lågan känns allvarligare om än fortfarande med en varm ton. Det är en spänningsroman där relationer får stå i fokus.

I Än brinner lågan så får vi möta fyra kvinnor – Cilla (huvudpersonen från tidigare böcker), Alva, Julia och Milly. Alla har de gemensamt att det är knutna till den festvåning som Cilla lanserat. Jag gillar de perspektiv som de allihopa tillför. De har var och en sin egen berättelse, och genom de olika rösterna så får Susanne Fellbrink en möjlighet att på ett naturligt sätt ta upp olika sorters problematik som psykisk misshandel, missbruk och spelberoende. Som läsare får man möta Cilla ur de andra kvinnornas synvinkel, vilket gör att hon växer som karaktär. Jag har i tidigare böcker varit frustrerad över hennes oförmåga att ta hand om sig själv, hennes velande och osäkerhet. I Än brinner lågan har hennes självinsikt ökat betydligt, och hon börjar kanske förstå att det finns personer som bryr sig om henne.

Som Sundsvallsbo är det svårt att bortse från att Susanne Fellbrink tar ur sin rika yrkeslivserfarenhet och låter Cilla ur den aspekten likna författaren. Susanne Fellbrink har bl.a. drivit en festvåning i Sundsvall, kallad Våningen, som stängde 2011. Sundsvallsmiljöerna är levande och väl beskrivna, och givetvis ett plus för mig när jag läser om Cilla och de runtomkring henne. För mig är det här den bästa deckarserien som utspelar sig i Sundsvall.

Jag väntar ivrigt på nästa del i Susanne Fellbrinks serie om Cilla.

Betyg: 4

Mer info:
Förlag: Bokfabriken
Sidor: 402
Betyg på Goodreads: Finns inte på Goodreads
Hur jag fick tag på den: Recensionsexemplar
Utläst: 7 januari 2022