Handling från förlagets hemsida: Memphis, 1939. Tolvåriga Rill Foss och hennes fyra yngre syskon bor med sina föräldrar på en båt på Mississippifloden. När deras pappa tvingas ta deras mamma till sjukhuset en stormig natt lämnas Rill kvar för att passa syskonen – tills främlingar helt plötsligt dyker upp. De sliter med sig barnen och placerar dem på barnhem, men syskonen är övertygade om att föräldrarna snart kommer för att hämta dem. Snart går det dock upp för dem att verkligheten är bra mycket brutalare än så.
Aiken, South Carolina, nutid. Åklagaren Avery Stafford råkar snubbla över oroväckande information och börjar nysta i sin familjehistoria. Vad var det egentligen som försiggick i Amerika mellan 1920 och 1950? Och hur är hennes familj inblandad i Georgia Tanns adoptionsverksamhet?

BokenInnan ni tog oss av Lisa Wingate kom ut på svenska i september 2018.

Varför jag läste den: Innan ni tog oss ingår i Makeutmaningen och jag valde den som januari månads bok.

Vad jag tyckte om den: Innan ni tog oss är en lättläst och gripande berättelse. Jag läste ut den i snabb fart, mer eller mindre på en dag. Jag brukar visst säga att jag inte är så förtjust i historisk fiktion, men i den här formen är jag det. Redan innan jag började läsa hade jag tittat på beskrivningen av boken, vilket innebar att jag visste att den typen av plats som Rill och hennes syskon hamnar på fanns i verkligheten. Det gör att berättelsen berör ännu mer, för det här är en berättelse där man undrar hur människor kan vara funtade som behandlar barn så grymt.

Karaktärsteckningarna är intressanta. I synnerhet så uppskattar jag hur karaktärerna som dyker upp i nutidstråden utvecklas, och hur de två tidstrådarna vävs ihop på ett snyggt sätt.

Efterordet är intressant, och jag blir nyfiken på att läsa mer om historien bakom historien. Både vad gäller de hemska berättelserna om Tennessee Children’s Home Society och historien om flodfolket.

Jag tror jag hade tyckt ännu mer om Innan ni tog oss om jag hade läst den på engelska. För det mesta har jag mer överseende med språket har jag märkt, det är som att originalspråk blir något annat än det översatta. För mesta. Vissa bitar av Innan ni tog oss känns språkligt svaga, vilket drar ner betyget jag sätter på boken. Samtidigt tycker jag om Lisa Wingates ton och förmåga att sätta karaktärerna i centrum.

Bloggat om boken har Johannas deckarhörna, Just nu just här och Litteraturkvalster

Betyg: 4-

Mer info:
Förlag: Lavender Lit
Sidor: 442
Betyg på Goodreads: 4,37 baserat på 473 225 betyg
Hur jag fick tag på den: Lånat av maken
Utläst: 4 januari 2022