Ulven av Samuel Bjørk 

Handling från Goodreads: To elleve år gamle gutter blir funnet drept på et jorde utenfor Uddevalla i Sverige. Mellom dem ligger en hvit hare. Saken forblir et mysterium.
Åtte år senere blir to gutter funnet drept på tilsvarende måte utenfor Oslo, med en død rev mellom seg.
Holger Munch, nyutnevnt leder for egen drapsenhet, trenger hjelp til å løse saken. Han blir tipset om den unge politistudenten Mia Krüger, som scorer uvanlig høyt på skolens tester. Selv drømmer hun om en karriere i beredskapstroppen, mens hun bruker nettene til å lete etter tvillingsøsteren Sigrid, som har forsvunnet.

Sammen graver Munch og Krüger i de mørke og gruoppvekkende sakene, som viser seg å være mer intrikate enn noen av dem kunne ane. Og presset øker da beskjeden kommer: To nye gutter har forsvunnet

BokenUlven av Samuel Bjørk kom ut i oktober 2021.

Varför jag läste den: Samuel Bjørk är en författare som står på autobuy för mig. Nu hade jag önskat mig boken i julklapp, och fick den. Det blev den tredje av mina julklappsböcker som jag läste.

Vad jag tyckte om den: Ulven är en välskriven norsk krim med bra tempo. Jag gillar verkligen Samuel Bjørks sätt att bygga en historia, och hantera språket. Böcker som Ulven är skälet till att jag fortsätter läsa norsk krim på norska. Språket flyter lätt och säkert och jag dras omedelbart in i historien. Ulven är en bok som jag absorberades av några dagar i julhelgen. Det är (som vanligt) en obehaglig berättelse där människorna visar sig från sin sämsta sida och det går ut över barn, men Samuel Bjørk lyckas förmedla det på ett tonsäkert sätt. Han är skicklig på att beskriva ett polisarbete som känns trovärdigt, och fokus ligger på teamet som utreder.

Ulven utspelar sig innan de övriga böcker jag läst av samma författare. Här får man lära känna Holger Munch och Mia Krüger när de först träffas och när teamet är helt nybildat. Karaktärerna är väl tecknade, och deras privatliv är alldeles ”lagom” betydelsefullt. Flera av dem skulle jag gärna läsa mer om. En nackdel för mig är att minnet är kort, och jag kan inte riktigt tillgodogöra mig allt som en läsare kan göra, jag missar antagligen händelser och bottnar som har haft betydelse för de andra böckerna. Inte heller kan jag säga om andra karaktärer (mer än Mias syster exempelvis) förekommer i de andra böckerna. Inte så att man måste känna till de tidigare (senare) böckerna, men jag hade nog njutit ännu mer om jag hade haft bättre koll.

Mysteriet är väl uppbyggt större delen av boken, men mot slutet går det fort, och en del trådar vävs inte ihop. Jag förstår inte motivet för brotten i grunden. Det lämnar mig med en ofullständig känsla.

Jag fortsätter att ha Samuel Bjørk som autobuy. Ulven presenteras som första delen i en ny trilogi. Om det stämmer har vi något att se fram mot. Förhoppningsvis fortsätter man att översätta hans böcker till svenska.

Bloggat om boken har I bokhylla och Tine sin blogg.

Betyg: 4+

Mer info:
Förlag: Cappelen Damm
Sidor: 478
Betyg på Goodreads: 3,90 baserat på 205 betyg
Hur jag fick tag på den: Julklapp 2021.
Utläst: 2 januari 2022

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.