Handling från förlagets hemsida: 
– Jag ber dig, Martinsson. Jag orkar inte göra det här. Du måste hjälpa mig. Det är en döende mans sista önskan.
Rättsläkare Lars Pohjanen ber Rebecka Martinsson att utreda ett preskriberat mord. Hon går motvilligt med på detta, fast hon egentligen är arbetstrött och slutkörd.
Snart har hon även en ny mordutredning på sitt bord. Spåren löper samman och leder också till mörka hemligheter i hennes egen familjehistoria.

Boken: Fädernas missgärningar av Åsa Larsson hade recensionsdag 1 oktober 2021.

Varför jag läste den: Jag hade önskat mig boken i julklapp, och fick den. Det blev den första av mina julklappsböcker som jag läste.

Vad jag tyckte om den: Fädernas missgärningar är en välskriven roman om relationer. Den är klassad som en spänningsroman, men jag upplever den som en roman med en del spänningsmoment. Åsa Larsson är fenomenal på att beskriva miljö och relationer, och det är där styrkan i det här eposet ligger. Språket är tonkänsligt, och den norrländska miljön blir som en egen karaktär i berättelsen. Det andas kärlek till miljön och till människorna.

Det är nio år sedan jag läste den Till offer åt Molok, boken innan den här i serien, och det hade varit bättre att läsa de mer i anknytning till varandra. Jag har glömt det mesta, men som tur är så tar det inte lång tid innan jag minns Rebecka, Anna-Maria, Krister och de andra.

Karaktärerna är väl beskrivna, både de återkommande och de nya. Jag har svårt att begripa mig på Rebecka (vilket jag tror jag även känt i tidigare böcker). Mest tycker jag om en del av de nya, som Börje och Ragnhild. Historien växlas mellan ett nutidsspår och tillbakablickar. Det är tillbakablickarna som jag gillar mest, nutidshistorien blir lite ”för mycket”. I synnerhet så fastnar Börjes historia och jag gillar faktiskt det som handlar om boxning.

Jag läste Fädernas missgärningar under julledigheten och det passade bra att ge sig på en sådan här tegelsten då. Det gjorde att jag kunde ha fokus på läsningen. Ändå så var det vissa bitar av berättelsen där jag tappade intresset. I mina ögon hade det kunnat kortas ner. Jag tyckte om berättelsen, men märkligt nog så lever den inte kvar nu, vilket jag märker när jag några veckor sedan ska skriva den här recensionen.

Fädernas missgärningar är en fin avslutning på serien. Nu hoppas jag bara att få läsa mer av Åsa Larsson.

Bloggat om boken har Fiktiviteter, Feministbiblioteket , och Läsa och Lyssna

Betyg: 4

Mer info:
Förlag: Albert Bonniers förlag
Sidor: 558
Betyg på Goodreads: 4,08 baserat på 300 betyg
Hur jag fick tag på den: Julklapp 2021.
Utläst: 27 december 2021