Handling från förlagets hemsida: En liten flicka skickas till fosterföräldrar utan att veta när hon kommer att återvända. I främlingarnas hus får hon för första gången uppleva vad trygghet och kärlek är. Det tredje ljuset räknas i dag som en en modern klassiker på Irland.

Bill Furlong beger sig en tidig morgon, strax innan jul, till klostret utanför staden för att leverera kol, men innan dagen är slut har han konfronterat mörkret och tystnaden i en stad som kontrolleras av kyrkan. Små ting som dessa är den fristående uppföljare vi väntat på i elva år.

Boken: Det tredje ljuset / Små ting som dessa av Claire Keegan hade recensionsdag 28 oktober 2021.

Varför jag läste den: Den här boken fick jag efter att varit med på en bokpresentation av förlaget online. Jag ville ha något att läsa i väntan på tomten och det var dags för den här.

Vad jag tyckte om den: Den här boken består av två långnoveller (eller kortromaner) – Det tredje ljuset och Små ting som dessa. Originalen är publicerade med tio års mellanrum. Claire Keegan har ett fantastiskt språk, och förmår att gripa tag i läsaren med sina berättelser. Karaktärerna är lågmälda, och beskrivs med kärlek, med sina fel och brister. Bägge långnovellerna är utmärkta exempel på hur det inte behövs så många sidor för att berätta en historia som berör. Hennes sätt att skriva noveller påminner mig om Alice Munro.

Min favorit av de två är Det tredje ljuset. Berättelsen om flickan som är fosterbarn hos några släktingar för att hennes föräldrar inte klarar av att ta hand om alla sina barn är hjärtskärande. Men också vacker på något sätt. Det är tragiskt, men samtidigt hoppfullt. Berättat ur flickans perspektiv, på ett naturligt sätt.

Små ting som dessa är även den en berättelse som berör. Här ligger det en obehaglig underton, och finns en hemsk verklighetsanknytning som skapar ett obehag genom läsningen. I den finns det trådar som jag har svårare att få ihop, och det känns som om det saknas ett slut. Det som lever kvar är de tragiska levnadsödena.

Det sägs att det finns någon person som förekommer i bägge novellerna men jag kan inte identifiera den personen. Någon som läst och vet?

Jag skulle gärna läsa mer av Claire Keegan. Kanske om vi någon gång i framtiden tar oss till Irland?

Betyg: 4

Mer info:
Förlag: Wahlström & Widstrand
Sidor: 145
Betyg på Goodreads: 4,36 baserat på 83 betyg
Hur jag fick tag på den: Recensionsexemplar.
Utläst: 24 december 2021