Handling från förlagets hemsida: En varm julroman om en irriterande tv-inspelning, en oväntad kyss och en hundra år gammal surdeg. Nora gör allt för att rädda sina föräldrars älskade konditori från konkurs – ställer till och med upp i tv när hon får chansen. Kändisbagaren Henrik Eklund vill spela in sitt julprogram på konditoriet och Nora har inte råd att tacka nej. Motvilligheten förstärks när tv-teamet dundrar in i Västervik och Henrik vill ändra på allt hon kämpar för att bevara. Men ju mer de umgås, bakar lussekatter och ordnar glöggkväll, desto närmare kommer Nora den karismatiske stjärnbagaren. Och allt kanske inte är som det först verkar. Snart står mer på spel än konditoriets överlevnad och höga tittarsiffror.

Boken: Eld, snö och stjärnor av Heléne Holmström kom ut i november 2021.

Varför jag läste den: Jag var sugen på en till julbok och det jag läst tidigare av Heléne Holmström har jag gillat.

Vad jag tyckte om den: Eld, snö och stjärnor är en riktigt fin och härlig feelgood som passar utmärkt att läsa i jultider. Den har en bra blandning av dramatik, mys och romantik. Språket flyter och det var en bok som jag inte kunde släppa.

Jag tycker om karaktärsteckningarna, de är realistiska och nyanserade. Det går att förstå och ha sympati med Nora och Henrik, och jag berörs. I bra feelgood tycker jag det ska vara en del stråk av svärta som kontrast till det mysiga och fina, och det lyckas Heléne Holmström få fram. I synnerhet så tycker jag Henriks familjesituation är väl beskriven. Det finns en nutidstråd, och en dåtidstråd (från 1945). Det är vanligt förekommande i litteraturen numera, men Heléne Holmström förvaltar möjligheterna väl, och den bidrar till att historien berör. Jag både ler och har tårar i ögonen under läsningen av Eld, snö och stjärnor.

Temat för nutidshistorien är en TV-show, Kavla upp, som är utformad som många nutida program, med en vilja att skapa ”skandaler” och provocera fram reaktioner. Är det så här det går till bakom kulisserna så är det riktigt illa. Samtidigt skulle det inte förvåna mig om det är så. En oanad effekt för mig att läsa om ett bakprogram, och ha flera huvudkaraktärer som tycker om bakning, var att jag blev sugen på att baka bröd. Och de som känner mig blir nog rätt förvånade av det… Väldigt sugen på att äta bra surdegsbröd blev jag i alla fall.

Jag har läst två böcker tidigare av Heléne Holmström, men har en oläst av henne. Det blir nog till att läsa den också. Om du är sugen på en julig feelgood så rekommenderar jag Eld, snö och stjärnor. Det skulle vara roligt om det kunde bli en film av detta också!

Betyg: 4+

Mer info:
Förlag: Lovereads
Sidor: 366
Betyg på Goodreads: 3,84 baserat på 50 betyg
Hur jag fick tag på den: Lånat på Book Beat
Utläst: 19 december 2021