Handling från förlagets hemsidaKriminalinspektör Amanda Junisson vid Sundsvallspolisen längtar efter att bilda familj. Hennes pojkvän har precis friat, men mitt i glädjeruset finns en oro som gnager. Tankarna skingras när en illa tilltygad man flyter iland på en ö i hamninloppet till staden. Snart visar det sig att ett av hans inre organ har gröpts ur kroppen. Medan Amanda och hennes kollegor försöker identifiera mannen flyr hans dotter, den romska flickan Kati, för sitt liv. Hon vet att mördaren sett henne vid mordplatsen och att hon måste hålla sig gömd för att överleva. Frågan är vem som ska hitta Kati först, polisen eller gärningsmannen? En het sommar går mot höst, och samtidigt som polisen kämpar för att lösa gåtan letar mördaren efter sitt nästa byte.

Boken: Skadedjuret av Sofia Rustan kom ut i juni 2021.

Varför jag läste den: Den här kom som en överraskning från förlaget tidigare i år. Eftersom den utspelar sig i Sundsvall ville jag läsa den och nu var det dags.

Vad jag tyckte om den: Det är alltid speciellt att läsa en bok som utspelar sig i närområdet, som Skadedjuret gör. Jag tycker Sofia Rustan har fångat miljön bra. Våra utflykter i närområdet det senaste året gör att även de ställen som inte är i centrala Sundsvall är bekanta för mig och jag får omedelbart bilder.

Återkommande i Skadedjuret är främlingsfientlighet som dyker upp i olika former. Jag blir alltid lika arg, upprörd och frustrerad över fenomenet. Det tar sig många olika uttryck, men innehåller alltid ett människoförakt. Ämnet psykisk misshandel är angeläget och viktigt att lyfta, inte minst att illustrera hur svårt det är att bryta upp från ett förhållande som innehåller sådant. Det är så lätt att tycka att en person ”borde” slita sig fri, både när man läser om det och när man ser det i verkligheten, men det är inte så enkelt alltid. Att ämnen som främlingsfientlighet som psykisk misshandel tas upp Skadedjuret är ett plus.

Bitar av historien är rejält groteska, såpass att jag lätt skummar igenom. Några av karaktärerna är extremt obehagliga och sjuka. Hur kan man ens hitta på en del av de här karaktärerna undrar jag… Vad gäller huvudkaraktären Amanda Junisson så är hon svår att få grepp om och jag vet inte om jag tycker hon är sympatisk. Eller ens förståelig. Men jag ser fram mot att lära känna henne lite bättre i kommande böcker i serien.

Det finns något i dialogen och när karaktärerna tänker i Skadedjuret som gör att läsandet inte riktigt flyter för mig utan blir hackigt. Jag kommer inte riktigt karaktärerna in på livet. Samtidigt är berättelsen ändå lättläst.

Jag kommer att hålla utkik efter nästa bok i serien, som det finns kontrakt på om jag förstått det rätt.

Sen kan jag tipsa om författarens Instagramkonto. Otroligt vackra bilder från Juniskär och andra ställen i och runt Sundsvall.

Betyg: 3+

Mer info:
Förlag: Polaris
Sidor: 334
Betyg på Goodreads: 3,06 baserat på 16 betyg
Hur jag fick tag på den: Recensionsexemplar
Utläst: 2 december 2021