Dags för Hett i hyllan – inspirerad av Bokföring enligt Monika som skriver så här:

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Nu är det dags för böcker från november 2019. Först ut är en överraskningsbok från Polaris: Svek av Jesper Stein. Det här är en vanligt förekommande författare i Hett i Hyllan och trots att han är med i Boktolvan har jag inte tagit mig för att läsa något av honom än. Det är den sjätte boken i serien om Axel Steen. Jag har tidigare i Hett i hyllan visat upp del tre, fyra och fem i den här serien som är olästa. Del ett och två har jag inte. Det är nog ett skäl till att jag inte kommit mig för. Ett annat är beskrivningen av böckerna, de ska vara råa och mörka. Men kanske jag ändå ska börja på del tre.

Axel Steen har lagt livet som polis bakom sig och blivit säkerhetschef på en internationell investeringsbank. Han ser fram emot sommarsemester med fru och dotter när en betrodd medarbetare blir påkommen med att ha förskingrat miljoner. Axel får till uppgift att diskret avskeda honom, utan att blanda in polisen. Det blir startskottet för en ödesdiger händelsekedja där pengar är gud och tystnad är guld.  

Samtidigt hittas en ung invandrare med gänganknytning mördad i en källare under bostadsområdet Urbanplanen. Axels gamla kollega, Vicki Thomson, leder utredningen och hamnar under stor press då ingen i gängkretsar vill tala med polisen. Det finns kopplingar till kriget i Syrien, säkerhetspolisen PET lägger sig i och fallet kompliceras ytterligare när det visar sig att den mördade i hemlighet haft kontakt med polisen. Framförallt med en enskild polisman: Axel Steen.