Handling från Goodreads: Madrid, 1957. Under the fascist dictatorship of General Francisco Franco, Spain is hiding a dark secret. Meanwhile, tourists and foreign businessmen flood into Spain under the welcoming promise of sunshine and wine. Among them is eighteen-year-old Daniel Matheson, the son of an oil tycoon, who arrives in Madrid with his parents hoping to connect with the country of his mother’s birth through the lens of his camera. Photography–and fate–introduce him to Ana, whose family’s interweaving obstacles reveal the lingering grasp of the Spanish Civil War–as well as chilling definitions of fortune and fear. Daniel’s photographs leave him with uncomfortable questions amidst shadows of danger. He is backed into a corner of difficult decisions to protect those he loves. Lives and hearts collide, revealing an incredibly dark side to the sunny Spanish city.

Boken: The Fountains of Silence av Ruta Sepetys kom ut 2019.

Varför jag läste den: Det var dags för novembers bok i Makeutmaningen och jag ville läsa en historisk fiktion.

Vad jag tyckte om den: The Fountains of Silence är en välskriven roman med en stark historia. Jag brukar säga att historisk fiktion inte är ”min” genre men jag måste nog omvärdera det. I fallet The Fountains of Silence så visade det sig vara något för mig. Framförallt är det den oerhört starka bakgrundshistorien som gör det intressant. Jag är imponerad av den research som Ruta Sepetys gjort, vilket också förstärks efter läsningen av efterordet. Mellan varje kapitel i boken finns stycken som är autentiska uttalanden, brev eller liknande. Det är när jag läser dem som jag framförallt baxnar. Det är så mycket som är obegripligt, och skrämmande i verkligheten som ligger bakom. Lika obegripligt är det att vi talar om en diktator som styrde ett europeiskt land mellan 1939 och 1975.

Karaktärerna är det andra som gör att jag fastnar för The Fountains of Silence. Det är flera starka karaktärer, som gör misstag men som i många fall vill väl. Berättelsen om Daniel och Ana är fin och berör, men också karaktärer som Rafa, Fuga, Nick, Puri, och Daniels föräldrar lever kvar efteråt.

The Fountains of Silence är klassad som Young Adult, vilket jag inte riktigt begriper. Men om unga läser den, desto bättre. Jag tycker den var välskriven, men det tog lite tid att komma in i den. Den passade inte att läsa på vardagkvällar när jag var trött, men under helgen när jag tog mig mer tid så kunde jag nästan inte sluta läsa.

Jag kan tänka mig att att läsa mer av Ruta Sepetys.

Betyg: 4+

Mer info:
Förlag: Philomel Books
Sidor: 478
Betyg på Goodreads: 4,29 baserat på 41 981 betyg
Hur jag fick tag på den: Lånat av maken
Utläst: 27 november 2021