Jag brukar skriva om de böcker jag läser här på bloggen, med i stort sett inga undantag. Utom ibland böcker jag läser i jobbet. Den senaste månaden har jag läst två faktaböcker (som jag fått genom jobbet) – och här kommer ett kort inlägg om de två böckerna.

Den första är Kunskap som känns – En lovsång till att lära sig något nytt av Lars Strannegård. Lars Strannegård är professor i företagsekonomi och rektor vid Handelshögskolan. Boken handlar om vikten av bildning (till skillnad från utbildning), och han ger i boken exempel på hur exempelvis estetiska upplevelser kan innebära att man bättre förstår andras erfarenheter, och får ett annat perspektiv. Bildning är viktig för ett demokratiskt samhälle, och han resonerar om ett modern bildningsideal. Boken var intressant att läsa, men för mig förhöjdes upplevelsen av att jag när jag läst ungefär hälften av boken lyssnade på ett föredrag av Lars Strannegård om just detta. Han lever också som han lär, och på Handelshögskolan har man infört helt nya möjligheter för sina studenter, och utformat ett spännande campus. Att höra honom prata, och se bilderna gav ett annat perspektiv.

Den andra boken är Komplexitet : enklare navigerat, bättre hanterat – så driver du utveckling i komplexa system av Klara Palmberg Broryd. Klara Palmberg Broryd är civilingenjör och faktiskt teknologie doktor i komplexitet. Boken handlar om verktyg för att navigera i en komplex verksamhet. I stort sett allt i offentlig verksamhet är komplext. Hon ger bra exempel och liknelser, och boken är mycket användbar i mitt jobb. Hennes resonemang om skillnaden mellan enkla frågor, komplicerade frågor och komplexa frågor har fått mig att tänka i andra banor. På jobbet är vi flera som läst boken, och vårt nya ”motto” kommer därifrån ”Den som testar mest vinner”.