Handling från förlagets hemsida: Jackson Lambs grupp av misfitspioner har blivit bannlysta från de högpresterande MI5-leden i Regent’s Park för diverse förseelser kopplade till droger och fylla, sex och ödesdigra misstag, politik och svek. Nu är de i stället samlade i Slough House, där de vänder papper snarare än utför operationer.
Men ingen av dem har gått med i underrättelsetjänsten för att vara en »slö häst«. Nu har en pojke kidnappats och hålls som gisslan – och förövarna hotar att ta livet av honom i livesändning på nätet. Hur orderna från »Tjänsten« än ser ut, så tänker inte de slöa hästarna bara sitta stilla och titta på…

BokenSlöa hästar av Mick Herron kom ut på svenska i juli 2020.

Varför jag läste den: Jag ville läsa en författare som jag hade i min Boktolva 2021 och valet föll på Mick Herron.

Vad jag tyckte om den: Slöa hästar är en spionthriller med mycket ironi, den driver med hela genren, samtidigt som den använder alla tricken. I början gick det väldigt trögt med läsningen, författaren hade ett sätt att uttrycka sig som inte alls passade mig, och ett tag undrade jag om jag skulle kunna läsa klart den. Men så tog det sig, och den andra halvan av boken läste jag rätt snabbt. Ironi brukar passa mig, men Slöa hästar var för driven och cynisk. Boken är prisbelönt och författaren har prisats som ”en modern Le Carré”.

Att jag till sist fastnade i historien, och ville veta hur det skulle gå för de ”slöa hästarna”, dvs misslyckade spioner, beror på karaktärerna. Jag var inte så förtjust i karaktärsteckningarna till att börja med eftersom Mick Herron använder sig av schabloner, men karaktärerna växte. Allt eftersom så fann jag mig heja på de här misslyckade personerna, och sitta och hoppas på att boken skulle sluta med hämnd och seger.

Slöa hästar utspelar sig i London, men det finns tecken på att det är en fiktiv version av London. Är det någon mer som tolkar det så?

När jag läste Slöa hästar så tänkte jag att den skulle med rätt skådespelare kunna bli en OK film eller TV-serie. Och mycket riktigt – när jag skulle skriva den här recensionen ser jag att den redan är en TV-serie, men att den inte haft premiär än, och att den är begränsad till Apple TV. Gary Oldman spelar huvudrollen.

Just nu känns det som jag skulle kunna skippa övriga böcker i den här serien. Men man vet aldrig. Lite nyfiken är jag på hur det går för dem…

Betyg: 3

Mer info:
Förlag: Modernista
Sidor: 368
Betyg på Goodreads: 3,85 baserat på 15 317 betyg
Hur jag fick tag på den: Hyllvärmare
Utläst: 17 november 2021