Handling från Goodreads: Tre generationer, två förbjudna kärlekshistorier, tusen normer att bryta.
När Evert dyker upp på barnhemmet väcks känslor i Rune som han inte alls känner igen. Evert får honom att le och plötsligt bryter Rune mot regler han tidigare alltid följt, han som varit skötsam och en av biträdenas favorit ända sedan han lämnades på barnhemmet i sexårsåldern.
Anna älskar Tove, för med Tove känner hon sig levande på ett sätt som hon aldrig upplevt med Mattias. Ändå är det Mattias hon är gift med, och att utsätta honom och deras två barn för en skilsmässa känns otänkbart. På samma gång kan hon inte släppaTove, den människa som äntligen har fått henne att känna.
Och på ålderdomshemmet på Öland sitter Douglas och längtar efter att komma hem till sin blå villa vid havet. Han är glad för livet han fick och sörjer samtidigt det han förlorade.
Rune, Anna och Douglas lever i olika tider och på olika platser men deras historier förenar dem på fler än ett sätt.

Boken: Om allt vore annorlunda av Sanna Mac Donald kom ut i januari 2019.

Varför jag läste den: Om allt vore annorlunda är en hyllvärmare. Jag blev påmind om den när jag skrev ett inlägg om HBTQi+ litteratur på Instagram.

Vad jag tyckte om den: Om allt vore annorlunda är en välskriven och lättläst bok. Jag är imponerad av att detta är Sanna Mac Donalds debutbok! Hennes språk är vackert och förmedlar en stämning som jag grips av. Min läsning flöt och jag längtade tillbaka till boken. Vi får möta tre olika berättarröster – Rune, Anna och Douglas. Jag är imponerad av hur historierna flyter samman, och hur snyggt de möts.

Men huvudstyrkan i Om allt vore annorlunda är karaktärsteckningarna. De är välgjorda, och karaktärerna framstår som levande personer. Jag är mest förtjust i Rune och Evert, både som karaktärer och utifrån hur deras kärlekshistoria tecknas. Anna (och Tove) har jag svårare för, jag kan inte uppbåda någon sympati alls med Anna, tvärtom blir jag irriterad över hur hon behandlar både Tove och Mattias. Det är klart att hon inte är i en lätt situation, men den blir för utdragen.

Om allt vore annorlunda klassas som HBTQi+-litteratur. Den är ett gyllene exempel på hur jag tycker sådan litteratur ska vara. Berättelsen står i centrum och att karaktärerna (i det här fallet) är av samma kön är inget man som läsare reflekterar över när kärleken och förhållandena beskrivs. Historien drivs däremot av de starka reaktioner som förhållandena väcker i omgivningen.

När jag hade läst klart hittade jag att det finns en fortsättning – Allt som en gång var. Den åker genast upp på läslistan!

Bloggat om boken har Bokföring enligt Monika och Just nu just här.

Betyg: 4

Mer info:
Förlag: Mima förlag
Sidor: 265
Betyg på Goodreads: 3,68 baserat på 145 betyg
Hur jag fick tag på den: Hyllvärmare
Utläst: 13 november 2021