Handling från förlagets hemsida: Lydias bror Dani bär på ett mörkt förflutet. Som trettonåring värvades han av ett kriminellt gäng och dömdes för misshandel och narkotikabrott innan han lyckades bryta sig fri. De senaste åren har han skaffat sig både jobb och lägenhet och lovat sin familj att aldrig mer begå brott, så när Lydia kontaktas av polisen och får veta att Dani är misstänkt för att ha kidnappat en ung kvinna rasar hela hennes tillvaro.
Men det är något som inte stämmer med anklagelserna mot Dani och eftersom polisen är övertygad om att han är skyldig börjar Lydia själv gräva i fallet. Den försvunna kvinnan, Linnea Arvidsson, är bosatt i det välbärgade området Västra hamnen och studerar vid Malmö universitet. Hennes skola ligger bara ett stenkast från det kafé där Dani arbetar. Men varför skulle han kidnappa en kvinna som han inte har någon som helst koppling till? Och är Linnea verkligen den polisen och media verkar tro att hon är? I en desperat jakt på svar försöker Lydia hitta sin försvunne bror. 

Boken: De rotlösa av Frida Skybäck kom ut 23 september 2021.

Varför jag läste den: Jag har läst och gillat de feelgood som Frida Skybäck skrivit. När jag såg att hon skulle komma ut med en spänningsroman blev jag nyfiken, och förlaget var vänligt nog att skicka ett recensionsexemplar.

Vad jag tyckte om den: De rotlösa är en mycket välskriven och spännande berättelse. Jag sträckläste den, det var omöjligt att sluta läsa. Den klassas som spänningsroman, men förutom det är det en relationsroman. Och en berörande sådan. Frida Skybäck lyckas att väva ihop spänning med en känslomässigt stark historia om medmänsklighet. Berättelsen handlar också om klassamhället och hur vi lätt dömer varandra utifrån vad vi tror, inte vad vi vet.

Det som gör att jag fäster mig så starkt vid De rotlösa är karaktärsteckningarna. I Lydia, Dani och Linnea har Frida Skybäck mejslat fram tre karaktärer som är verklighetstrogna och berör starkt. Vi får möta alla tre som berättarröster, och det är verkligen tre olika röster, något som inte alla författare lyckas skriva fram. Nutidshistorien om Linneas försvinnande växlas med tillbakablickar på ett naturligt sätt, och för varje perspektiv så växer bilden av karaktärerna fram. Jag berörs särskilt av Danis historia, som präglas av hans och Lydias bakgrund, där allt talade emot dem, och hur de ändå försöker skapa sig ett bra liv. Historien om deras mamma och pappa är hjärtskärande.

De rotlösa utspelar sig i Malmö, som jag endast har en ytlig relation till, men min känsla är att det här är en sanningsenlig skildring. Vet inte om det är en slump, men den senaste tiden har jag läst flera böcker som utspelar sig i Malmö, eller andra delar av Skåne.

Frida Skybäck har ett språk som flyter väl, och som blir en njutning i sig. Berättelsen i De rotlösa, och sättet den är uppbyggd på, ger mig Mattias Edvardsson vibbar. Och för er som följer mig så vet ni att det är något väldigt positivt!

Frida Skybäck har nu bevisat att hon kan skriva såväl feelgood som spänning som håller hög klass och berör. Det är modigt att ge sig på en annan genre, men nu har hon gjort det två gånger, och på ett mycket lyckosamt sätt. Jag ser fram mot nästa bok av henne, oavsett genre.

Betyg: 5-

Mer info:
Förlag: Louise Bäckelin förlag
Sidor: 302
Betyg på Goodreads: 3,46 baserat på 28 betyg
Hur jag fick tag på den: Recensionsexemplar
Utläst: 17 oktober 2021