Den utbrända hjärnforskaren av Hedvig Söderlund

Handling från förlagets hemsida: När Hedvig Söderlund blev befordrad till professor i psykologi var hon sjukskriven på grund av utmattningssyndrom. Hon hade, på både nationell och internationell nivå, framgångsrikt forskat på hur minnet är organiserat i hjärnan. Just minnet påverkas i hög grad vid utmattning, och nu undrade hon hur det såg ut i hennes egen hjärna. I boken berättar hon sin egen historia, om framgång och motgång, om iakttagelser hon gjort i forskarvärlden, om varningssignalerna som till sist smög sig på. Hon går igenom vad som händer med en människa vid utmattning och hur hjärnan påverkas. Hedvig Söderlund söker svar på varför kvinnor så ofta drabbas – och varför det talas om prestationsprinsessor men inte om prestationsprinsar.

Boken: Den utbrända hjärnforskaren av Hedvig Söderlund kom ut 8 mars 2021.

Varför jag läste den: Jag läste inne på Fiktiviteter om den här boken och blev nyfiken. Jag känner mig ofta trött och har en del symptom som jag borde hålla ögonen på och jag tänkte att boken kunde ge både förklaringar och hjälp i att vända på mina egna beteenden.

Vad jag tyckte om den: Den utbrända hjärnforskaren är en intressant bok, just för att författaren forskar på hjärnan, så hon har fakta att falla tillbaka på. Att hon ”ändå” blev utbränd gör det ännu mer intressant, det i sig är ett exempel på att även om man vet att man borde ändra något så gör man inte det. Istället ignorerar man kroppsliga symptom.

Början av boken tycker jag är riktigt bra, dels för att författaren på ett bra sätt mixar sin egen situation med fakta, dels för att igenkänningsfaktorn är hög. Hedvig Söderlund har gjort en akademisk karriär, och även om jag bytte bana tidigare än hon så känner jag igen en del kring att vara doktorand och postdoc exempelvis. Det finns saker som verkligen fastnar, som förklaringar varför man ska lyssna på kroppen när man ska komma igång med motion, skillnaden mellan depression och utbrändhet, samhällsstrukturer som kan bromsa en förändring.

Den utbrända hjärnforskaren innehåller vetenskapliga förklaringar kring både vad som händer med vår hjärna, och vad som händer psykologiskt. Det är rätt stort fokus på Hedvig Söderlunds personliga upplevelser, och större fokus än jag väntade ligger också på att betydligt fler kvinnor blir utbrända än män, och vad det kan bero på. Den här blandningen gör att läsupplevelsen inte riktigt blir så bra som jag hade väntat mig, det blir bitvis väldigt bittert, och en personlig uppgörelse.

Det som blev mitt största problem är att jag läste boken när jag trodde jag behövde den, men egentligen var jag alldeles för trött och stressad för att greppa de mer ingående förklaringarna om hjärnan. Det i sig är något av en motsägelse eftersom det egentligen skulle vara i det tillståndet jag behövde boken. Jag tror en bättre målgrupp är de som har någon närstående, eller någon kollega, som är i farozonen för att bli utbränd.

Bloggat om boken har Fiktiviteter och Enligt O

Betyg: 3

Mer info:
Förlag: Bonnier fakta
Sidor: 230
Betyg på Goodreads: 3,65 baserat på 23 betyg
Hur jag fick tag på den: Book Beat
Utläst: 3 oktober 2021

2 kommentarer

  1. Jag tipsade om den här boken på i en lästipsartikel på jobbet eftersom forskaren har anknytning till min arbetsplats. Dessvärre har jag inte läst boken, men det ska jag göra.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.