Här är en summering av film och TV-serier som jag sett september 2021. Några kommentarer och tankar om hur jag upplevt filmen eller serien. I titeln länkar jag till IMDB-sidan (eller annan sida om filmen inte finns på IMDB) om man vill veta mer om handlingen.

Serier:

Allt vi döljer, säsong 1
Såg med maken på SVT Play

Kommentarer: Jag hade läst positiva omdömen om Allt vi döljer, och vi hade lust att se ett drama. Brittiskt brukar ju vara bra.

Efter första avsnittet var jag lite tveksam till att se vidare, men i efterhand är jag glad att vi gjorde det. Det fanns inget som omedelbart fångade mitt intresse. Men det låga tempot drogs upp lite, och framförallt tror jag att jag vande mig. Karaktärerna växte också efterhand, och de kändes högst verklighetstrogna. Speciellt förtjust var jag i karaktären Gail, som efter ett långt äktenskap börjar ifrågasätta om hon är den som hennes familj tror hon är. Det karaktärerna i serien har gemensamt, förutom att de bor i samma hus, är att de måste ta ställning till om deras liv är en lögn och om de är de personer de egentligen vill vara. Och vad behöver de göra för att vara ärliga mot sig själv och sin omgivning. På engelska heter serien Life, vilket är en rättvisande titel.

Bloggat om serien har Enligt O.

Betyg: 6,5/10

Greyzone, säsong 1
Såg med maken på Netflix

Kommentarer: Efter lite letande hittade vi fram till Greyzone. Dansk-svensk spänningsserie. Det lät som något som skulle passa oss. Danskt brukar vara bra.

Greyzone är en mycket välgjord serie. Danskarna kan verkligen det här med spänningsserier. Man har byggt upp en ganska omfattande historia, där allt från teknik till relationer innehåller intressanta moment, och där man som tittare inte får veta allt direkt. Serien känns dock ganska utdragen med tio heltimmesavsnitt.

Serien byggs mycket av huvudkaraktärerna, och då syftar jag främst på Victoria, Iyad, Jesper och Eva. Birgitte Hjort Sørensen, som vi tidigare sett i Borgen, gör en helt fantastisk prestation som Victoria. En blandning mellan styrka och sårbarhet, mellan mod och rädsla. Alla Victorias handlingar är inte helt konsekventa men jag köper dem ändå. Karaktären Iyad är intressant, och jag är fascinerad av hur Ardalan Esmaili lyckas porträttera en terrorist så nyanserat och känslosamt.

Betyg: 8,0/10

Filmer:

X-men
Såg med maken på DVD

Kommentarer: När vi skulle se film en lördag så var jag sugen på en superhjältefilm, de brukar vara bra distraktion från verkligheten. Maken plockade fram en box X-menfilmer som är sonens, men som han inte tagit med sig i flytten.

Jag hade inte koll på vad X-men skulle handla om innan, trots att det här är Marvel Comics, och en del av Avengers universum. Karaktären Wolverine kände jag till, men inte hans bakgrundshistoria.

X-men är en ganska bra film i genren superhjältefilmer. Den håller mitt intresse från början till slut, vilket är rätt gott betyg i dessa tider. Här handlar det såklart inte om vanlig trovärdighet, men historien håller utifrån sina förutsättningar. Det går också att hålla reda på karaktärerna. En sak jag uppskattar är att även om det såklart förekommer strider mellan de goda och de onda, så finns det andra moment också.

Betyg: 6,5/10

X-Men 2
Såg med maken på DVD

Kommentarer: En vecka efter att vi sett X-men så valde vi att se X-men 2.

Med bara en vecka mellan filmerna hade jag ingen svårighet att hänga med i berättelsen. Tvärtom så kändes det som avsnitt två i en serie, som om historien från ettan inte var avslutad.

Även X-men 2 får godkänt som superhjältefilm. Det håller mitt intresse, men något mindre än den första filmen. Både de onda och de goda karaktärerna är intressanta. En sak som jag uppskattar är att jag blev överraskad av en del som hände på slutet vad gäller karaktärerna.

Betyg: 6,0/10

Spotlight
Såg med maken på Netflix

Kommentarer: Maken hade noterat Spotlight på Netflix och vi valde den som lördagsfilm.

Spotlight är en dramatisering av verkliga händelser, när en grupp journalister på Boston Globe skrev en serie artiklar där de avslöjade pedofili inom den katolska kyrkan, där kyrkan som organisation sopade allt under mattan.

Spotlight är en intressant film med en fruktansvärd historia. Tanken på alla barn som råkat ut för detta är svår att ta in. I Spotlight fokuserar man på de barn som blivit vuxna, levt med det här traumat hela sitt liv, och aldrig blivit trodda på. De som överlevt. I Spotlight får man följa gruppen av journalister, som gräver fram och intervjuar. Skådespelarna är skickliga på att porträttera journalisterna, och hur de berörs på så många plan av vad de får reda på. Många av skådespelarna är välkända och jag har sett dem förut i annat, men det lyckas jag glömma, de är verkligen sina karaktärer. Det är ett imponerande jobb som de verkliga journalisterna gjorde och jag tycker man lyckas få fram det. Här finns inga hjältar, ingen slump, utan en grupp journalister som gör sitt jobb kompromisslöst. Spotlight är en mycket välgjord film, som man blir både ledsen och upprörd av att se.

Betyg: 8,0/10

Summering: Jobb och resande har kommit igång, och då har det blivit mindre TV-tittande. Sen har vi haft svårt att hitta bra serier, vi har t.o.m. sett första avsnittet och inte valt att se vidare.