Söndag på bloggen innebär att jag deltar i En smakebit på søndag. Smakbitarna hittar man hos Astrid Terese på bloggen Betraktninger.

Ljudboken som jag gav smakbit ur förra veckan lyssnade jag klart på på söndagen. Eftersom jag skulle till Åre i jobbet måndag-onsdag så valde jag en bok som utspelar sig i Jämtland, i Ånn, Kall, Järpen, Åre och flera ställen i närheten: Sly av Sara Strömberg. Det blev nästan ingenting läst på jobbresan (hur kunde jag tro att det skulle bli det?) men nu i helgen har det blivit läst, och sent i går kväll läste jag ut den. Smakbiten kommer från sid 20.

För tjugofem år sedan hade man i alla fall fått ha sommaren och hösten för sig själv. När alla, turister och säsongare, åkte hem i slutet av april hade det känts som en storm bedarrat. Förundrade över den plötsliga stillheten brukade vi åka från Storlien till Åre, slå oss ner i mörkret inne på Torvtaket – den enda restaurang som fortfarande höll öppet då – och beställa en pizza. Aldrig smakade den så bra som då. Nu pågick hysterien året om, dygnet runt, och det fanns ingen tid för återhämtning längre. Men det gynnade såklart ekonomin. Det var i alla fall vad alla intalade sig när tvivlet – eller Zlatan – kom. Men marken orkade inte hålla emot längre, så fort det regnade svämmade vattendragen över. Myrarna och fjällskogen som tidigare sög upp vätan hade offrats för nya bygglov. Fiskarna vandrade inte upp i sina naturliga bäckar längre. De sörjde. Vi ortsbor också.

Så här såg det ut i Åre tidigare i veckan: