En tagg som jag hittade hos Monika (förstås). Hon har hittat den hos Vargnatts bokhylla (förstås).

1. How many bookshelves do you have?
Arton stycken… Av olika storlek. Det är mina böcker och makens mest, men bägge barnen har lämnat en hel del böcker här tillsvidare (deras studentboende rymmer inte så mycket), och vi har en del annat i en del hyllor också. Av de arton är det mest böcker i 7 stycken fullstora i vardagsrummet.

2. How many books are on your bookshelves? Or how many books do you think you have?
Jag har ingen koll på hur många fackböcker, kokböcker osv som vi har i hyllorna, och en del nya är inte inställda än. Några ligger också i lådor för att läggas undan. De svenska och engelska som vi har registrerade i Book Collector uppgår till 2 278 stycken.

3. How do you organize your books?
För skönlitteratur är det alfabetiskt efter författarens efternamn. Av utrymmesskäl har vi pocket och inbundna skilda åt. Vi har också uppdelat på språk (språket vår bok är utgiven på, inte originalspråk).

4. What is the oldest book on your bookshelf?
Hm, det är jag inte helt säker på hur jag ska tolka. Men här är några varianter.

Den första är Lövängen av Jeanna Oterdahl där utgåvan är från 1926. Jag fick den 1985 av en god vän, och den är speciell för mig eftersom huset vi då bodde i hette Lövängen.

Den äldsta skönlitterära boken i hyllorna om man räknar utgivningsdatum är Just så-historier av Rudyard Kipling från 1902 med speciella illustrationer. Och språk förstås.

Vi har också en bibel med illustrationer av Gustav Doré men jag orkade inte plocka ner den och fotografera. Vill ni se bilderna kan ni följa den här länken.

5. What is the newest book on your bookshelf?
Den nyaste boken jag har är Död för dig av Mikaela Bley, som kom helt nyligen. Ska man vara petig så står den inte i någon hylla utan ligger i en läshög. Men den kunde ju stå i en hylla.

6. What is the longest book on your bookshelf?
Det kan vara Ken Follet, En värld utan slut, 1205 sidor. Den är makens och jag har inte läst den. Än.

7. What is the shortest book on your bookshelf?
Här tror jag det är samma svar som Monika gav på den frågan, novellen Nio månader av Cia Sigesgård som är en bok. Jag har några av Agatha Christie också, men de ligger i en låda och ”står” inte i hyllan…

8. What is the predominant genre on your bookshelf?
Av de böcker som jag äger själv är det antagligen spänningslitteratur.

9. Have you done a bookshelf tour?
Nej.

10. Go on a random number generator and talk about the book that corresponds with that number.
Det blev nummer 11. När jag tittar bland svenska inbundna böcker blir det Med hjärtat som insats av Simona Ahrnstedt.

11. Do you have fan merch or any other decorations on your bookshelf?
Nej inte direkt i hyllorna. Platsen behövs för böckerna. Ovanpå de låga bokhyllorna finns foton (mest på barnen) och en del souvenirer.

12. Show us your bookshelf!
Jag har inte ork att fota alla nu, men 2017 gjorde jag det. De flesta hyllorna finns med i det här inlägget. Här är bokhylleväggen i vardagsrummet som den såg ut då: