Dags för Hett i hyllan – inspirerad av Bokföring enligt Monika som skriver så här:

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Nu har vi kommit till september 2019, dvs för exakt två år sedan. Den andra boken från den månaden som dyker upp i Hett i hyllan är en överraskning från Polaris: Den tyngdlöse Jesper Fock av Jan Wallentin.

Hm. Den här boken hade jag helt glömt bort. Hade någon frågat mig så hade jag sagt att jag inte alls kände till den, än mindre ägde den. Så blir det ibland med de här böckerna som kommer som överraskningar. Författarnamnet känner jag igen, men har inte läst något av honom. Jag har verkligen ingen aning om vad jag ska tro om den här boken. Vad är det för typ av bok? Skulle jag uppskatta den? Det verkar vara en satir, vilket brukar fungera sådär för mig. Eller fungera utmärkt. Någon av er som läst den?

Jesper Fock, en socialdemokrat på dekis, ser sin chans att sätta ett historiskt avtryck när en ny psykiatrisk diagnos sprider sig över världen. Som ledare för den svenska Tomhetsutredningen blir han avgörande för landets framtid, och kommer själv att förvandlas för gott.

Den tyngdlöse Jesper Fock är en halsbrytande roman som väver samman skenbart separata ämnen som döden, miljöförstörelsen, den politiska apatin och de snabbt ökande depressionerna.