Satans sommar av Kim Faber och Janni Pedersen

Martin Junckers hustru, Charlotte, får ett anonymt tips: Den fruktansvärda terrorattacken för sex månader sedan kunde ha undvikits.

Charlotte är grävande journalist och konfronterar Juncker, som utreder brottet, men han fruktar för både sitt eget och Charlottes liv om hon ger sig djupare in i frågan. Junckers gamla kollega Signe är mer benägen att hjälpa Charlotte, men hon har sina egna utmaningar att brottas med. När det visar sig finnas en koppling mellan terrorbrottet och ett lik som hittats i Kongelunden släpper Signe ändå alla sina personliga problem och satsar allt på att få fram sanningen.

Juncker befinner sig i Sandsted, plågad av mardrömmar efter sin fars död. När en av stadens advokater hittas mördad i stadsparken kastas han in i en omfattande utredning som också visar sig ha anknytningar till hans eget förflutna.

Satans sommar av Kim Faber och Janni Pedersen kom ut 3 juni 2021. I original heter den Satens sommer och kom ut 2020. Kim Faber och Janni Pedersen är danska författare som debuterade 2019 med Vinterland, den första i serien om Martin Juncker och Signe Kristiansen. Den fick danska kriminalakademins debutantpris. Janni Pedersen är kriminalreporter på danska TV2 och Kim Faber är före detta journalist på Politiken. De är också gifta med varandra. Satans sommar är den andra delen i serien om Martin och Signe.

Jag läste Vinterland tidigare i år och ville också läsa del 2. Förlaget var vänligt nog att skicka ett recensionsexemplar.

Satans sommar är en välskriven deckare med bra tempo. Uppbyggnaden av berättelsen är snyggt gjord, och jag dras med i berättelsen. Det är lätt att hålla intresset uppe. Kim Faber och Janni Pedersen känns som drivna författare, och texten håller god kvalitet. Satans sommar är bitvis en riktigt grym historia, med blodiga scener och psykotiska karaktärer.

Eftersom jag läste Vinterland för bara några månader sedan så är karaktärerna välkända, och jag gillar att få veta mer om dem. Samtidigt har jag svårt att få grepp om Martin Juncker. I förra boken kände jag sympati för honom, det är svårare i Satans sommar. Jag vet faktiskt inte om jag gillar honom eller inte som karaktär. Han tar en del dumma beslut som polis, men verkar ändå vara en bra polis i grunden. Signe tar nästan bara korkade beslut, men jag känner ändå med henne. Ett plus är att författarna vågar överraska läsarna med de olika karaktärernas öden, man kan inte vara säker på att alla överlever.

I stort gillar jag språket i Satans sommar men de ska inte ge sig på att skriva sexscener. Generellt så är de scenerna rätt övergripande formulerade, men det finns en mening i Satans sommar som jag studsar på, när en kvinna försöker förföra Martin. Nej tack.

Satans sommar är spännande, men det rör främst de delarna som handlar om fallet som Martin utreder. Jag är inte så förtjust i när fallet med terrorattacken i Vinterland fortsätter i Satans sommar. Det blir mest oklart och platt fall, alldeles för orimligt. Jag hade hellre sett att det varit mer nytt. Men ändå dras jag med i berättelsen, det säger något om att det här är bra krim.

Jag ser fram mot tredje boken. På danska heter den Kvæler och kom ut i augusti i år. Förhoppningsvis blir den också översatt.

Omdöme: Tempofylld dansk krim om personer som anser sig stå över rättvisan.
Betyg: 4

Andra som bloggat om boken: Bokföring enligt Monika, hyllan och Idas recensioner

Förlag: Modernista
Originaltitel: Satans sommer
Översättare: Svante Skoglund
Sidor: 444
Betyg på Goodreads: 3,93 baserat på 502 omdömen
Hur jag fick tag på den: Recensionsexemplar
Utläst: 27 augusti 2021

2 kommentarer

  1. Jag hade lite svårt med trovärdigheten i denna, eller vad jag i alla fall tror (hoppas) inte skulle kunna hända. Det som Signe gjorde, både i jobbet och privat, fick mig nästan att tycka illa om henne.

    Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.