Dags för Hett i hyllan – inspirerad av Bokföring enligt Monika som skriver så här:

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Nu har vi kommit till september 2019, dvs för exakt två år sedan. Den första boken från den månaden som dyker upp här i Hett i hyllan är en överraskning från Bokförlaget Polaris: På osannolika skäl av Hannes Dükler. Hannes Dükler är en journalist som berättar historien om Ingemar och Agneta Westlund. Han var med på Svenska Deckarfestivalen samma år och jag lyssnade på honom när han berättade om boken, men den blev ändå inte läst. Tydligen ska det finnas en del om Sundsvall i boken också, eftersom det var där Ingemar och Agneta träffades. Jag tror det är något med känslan av True Crime som gör att jag har svårt att komma mig för att läsa den. Trots att den här boken förmodligen är långt från de böcker som publiceras i USA i den genren.

En höstdag 2008 hittas Agneta Westlund brutalt sönderslagen på en strand i Loftahammar i Småland. Polisen griper snabbt maken Ingemar, som kämpar för att ta in att hans älskade hustru inte längre finns. Samtidigt som han försöker bearbeta sorgen påbörjas ett polisarbete som leder till misstanken att Ingemar har mördat sin fru med en åkgräsklippare. Han anhålls misstänkt för hennes död.

Det blir början på en mardrömsliknande resa som varar ända till den spektakulära vändningen som avslöjas mer än ett år senare. Då framkommer att den som dödat Agneta inte var hennes make sedan 42 år utan en älg. Nyheten fick stor uppmärksamhet även utanför landets gränser.

Journalisten Hannes Dükler har i tätt samarbete med Ingemar, och efter omfattande research och intervjuer med familjemedlemmar, vänner och polis som arbetade med fallet, tecknat en bild av en utredning där man redan från början bestämt sig för vem som är skyldig.