Från Ugglan & Boken: Varje tisdag kommer jag att publicera en trio böcker på ett visst tema, och du är varmt välkommen att delta! Knåpa ihop din egen trio, lämna din länk här i kommentarsfältet och hoppa runt på andra deltagares bloggar och ta del av spännande tips. Alla teman finns bestämda i förväg och går redan nu att läsa här (och via länk på Ugglan & bokens startsida). 

Vecka 36 är temat Pojkar, grabbar & män

Funderade på när jag såg temat om jag skulle ta ord i titeln eller handlingen eller författare… Till slut landade jag i uppväxtskildringar av pojkar/unga män. Inte så ofta jag läser sådana faktiskt. Kanske för sällan? Men det händer.

  1. Underdog av Torbjörn Flykt. Underdog handlar om Johan Kraft som växer upp i 70- och 80-talets Malmö och bor med sin mamma Bodil och storasyster Monika. Den handlar om kompisar, om en engagerad morsa, om att hitta sin roll i livet oavsett bakgrund. Och om att växa upp och bli äldre. Den kom ut 2001 och fick då Augustpriset. 10 år senare kom uppföljaren Outsider.
  2. En komikers uppväxt av Jonas Gardell. Juha Lindström är 12 år och går i sjätte klass. Hemma finns hans mamma Ritva, hans pappa Bengt och lillasyster Marianne. I skolan finns grannen Jenny som har äldre föräldrar och klär sig underligt. Varken hon eller Juha är riktigt med i klassen, men ännu mer utanför är Thomas med den tyska mamman som inte beter sig som föräldrar ska. Juha försöker kompensera sitt utanförskap med att hela tiden skämta och vara klassens clown.
  3. Radhusdisco av Morgan Larsson. Den här boken läste jag för många år sedan, innan jag började blogga, men jag minns att jag tyckte om den. Den handlar om Morris som flyttar med sin familj just när han börjar mellanstadiet, och hur han får nya vänner och spännande lärare. På högstadiet så kommer tjejer med i bilden. En barndomsskildring utan ångest eller elände.