Ellens val – Det nya livet av Helena Dahlgren

Handling från Goodreads: Första delen i en unik och beroendeframkallande romanserie om kärlek och systerskap, i en tid av förändring. En stad, många drömmar. Året är 1915 och Ellen har just klivit av tåget i Ljungsala, en universitetsstad i södra Sverige. Hon har rest dit för att träffa sin syster, men blir snart indragen i stadens alla lockelser. Vänskap och kärlek uppenbarar sig och för första gången känner Ellen att möjligheterna är oändliga. Något väcks till liv i henne. Kanske kan även hon bli något? Men vägen mot drömmen visar sig bli svårare än hon först trott. I en värld där nytt och gammalt möts börjar kvinnor upptäcka nya vägar – i livet och i kärleken. Men inget kommer utan svårigheter.

Boken: Ellens val: Det nya livet av Helena Dahlgren kom ut i februari 2021.

Varför jag läste den: Jag skulle åka bil själv hela 57 mil, och tänkte jag för första gången i mitt liv (!) skulle prova att lyssna på ljudbok. Har varit nyfiken på den här boken ett tag och ljudboken var ”bara” 6 timmar vilket verkade bra.

Vad jag tyckte om den: Eftersom det här är den första ljudbok jag lyssnar på så är det svårt att skilja på vad jag tyckte om att lyssna på ljudbok, vad jag tyckte om uppläsningen och vad jag tyckte om själva boken egentligen.

Det fungerade förvånansvärt bra att lyssna på Ellens val: Det nya livet både när jag körde bil, och senare hemma när jag höll på med andra saker. Fördelen med en ljudbok är att man på sätt och vis kan komma närmare karaktärerna. Samtidigt så blev det lite som teater, lite för dramatiserat, och inte helt naturligt. En del detaljer kom mer i fokus än jag tror det gjort om jag läst den, vilket drog ner intrycket. Ellen framstår som naiv, och hennes tankar och funderingar blir mer banala (tror jag) när de läses upp. Isas berättelse däremot kommer som en total överraskning (den läses ju med samma röst).

Men boken då. Jag tycker mycket om grundhistorien i Ellens val: Det nya livet. Det är en fin blandning av feelgood, vänskap, kärlek och historia, ihopvävt på ett snyggt och intressant sätt. Det är en fin mix. Ellens val: Det nya livet är lättsam men har ändå djup.

De historiska bitarna är intressanta, och det känns rätt att det här utspelar sig i början av 1900-talet. Speciellt förtjust är jag i att det också är en beskrivning av kvinnors rättigheter och framväxandet av feminismen. Jag tycker om flera av karaktärerna, men kanske mer Gerda och Charlie än Ellen själv. Den där Skymningsklubben hade jag gärna varit medlem i!

Berättelsen har också en dramatisk del – vad har hänt med Ellens syster Isa? Att spränga in Isas berättelse som några få kapitel är ett smart drag och ökar spänningen.

Jag kommer att vilja läsa mer om Ellen. Eller kanske lyssna trots allt. Jag har nog inte riktigt bestämt mig på den punkten trots att jag inte känner mig helt övertygad om att ljudböcker är min grej. Helena Dahlgren vill jag gärna läsa mer av!

Betyg: 4-

Mer info:
Förlag: Lovereads
Sidor: 209 sidor (är e-boken på, jag lyssnade på den)
Betyg på Goodreads: 3,50 baserat på 121 betyg
Hur jag fick tag på den: Lyssnat på Bookbeat
Utläst: 23 augusti 2021

3 kommentarer

  1. Jag läste denna i april och var helt på det klara med att jag åtminstone skulle läsa nästa del också. Det har ännu inte hänt, men nu blev jag i alla fall påmind 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.