Handling från Goodreads: Lyckan är inte att uppnå högt uppsatta mål eller nyårslöften, det är att befria sig själv från kravet att ständigt förbättra sin person.
I dagens samhälle är framgång lika med prestation – vill du komma någon vart i livet måste du jobba hårt. Det är lätt att tappa bort sig själv i en vardag så fullspäckad att man inte hinner reflektera över vad man faktiskt gör, och allt fler kvinnor bryts ner av samhällets skyhöga förväntningar. Men vi behöver inte ha det så här. Det går faktiskt att skapa lugn i vardagen trots att världen går på högvarv. Det går att minska stressen och ändå leva ett spännande liv. Och det går att vara produktiv utan att bränna ut sig.
I Lycka till med resten av livet ger Isabel Boltenstern dig de verktyg du behöver för att leva hållbart. I tio träffsäkra kapitel ringar hon in de utmaningar vi möter dagligen i form av maktstrukturer och orimliga krav och lär oss hur vi kan hantera stress, prestationsångest och dåligt samvete på ett mer konstruktivt sätt.

BokenLycka till med resten av livet av Isabel Boltenstern kom ut i maj 2020.

Varför jag läste denJag läste om den här boken hos Bokdivisionen och tyckte den verkade passa med mina egna tankar om livet just nu, så jag provade att läsa den.

Vad jag tyckte om den: Jag hade ingen aning om vem Isabel Boltenstern är, vad hon har jobbat med, hur gammal hon är, vad hon råkat ut för osv när jag började läsa Lycka till med resten av livet. Allt jag gick på var att den handlar om stress och utbrändhet och är en personlig berättelse. Till att börja med så upplevde jag Lycka till med livet som banal och förenklad, och alls inte applicerbar för mig. Hur man upplever en bok som Lycka till med resten av livet hänger mycket på hur många paralleller man kan dra, och hur man kan tillämpa det på sin egen situation.

Efter att ha pausat boken ett tag så bestämde jag mig för att ge den en ny chans (den är ändå bara 147 sidor) och då kom det en bit med saker som jag funderat på den sista tiden, som handlar om prioriteringar och vänskap. Isabel beskriver i boken hur hennes ork inte räckte till för att umgås med vänner, och hur det var svårt att hantera, eftersom man hela tiden har dåligt samvete. Vilket också tar energi att ha. Jag fick mig en tankeställare kring hur jag disponerar min energi, vad jag prioriterar och hur tydlig jag är med andra runt omkring mig varför jag inte återkommer snabbt, varför jag är tyst och inte svarar alltid.

Jag är nu inte utbränd, men kände ändå igen mig i en del av beskrivningarna, och fick därför en del att tänka på. När det är för mycket så protesterar min kropp och saker som mitt minne blir dåligt, och jag måste ta det lugnt. Ibland är jag i stadiet där jag orkar en sak i taget. Att planera en sak per dag räcker. Att vila hela kvällarna är ett måste. Kan jag använda den insikten för att bromsa och skapa vettigare förutsättningar för att orka det jag verkligen vill göra, och prioritera bort annat så är det en bra lärdom. Egentligen så är det ingen ny revolutionerande insikt men det var ändå bra att läsa om.

Hur man upplever Lycka till med resten av livet beror mycket på var man är i sitt eget liv, och hur mycket man tänkt på de här frågorna. Det är en lättläst och personlig berättelse, och ska tas som sådan. Jag tror den kan nå en yngre målgrupp.

Betyg: 3

Mer info:
Förlag: Mondial
Sidor: 147 sidor
Betyg på Goodreads: 4,09 baserat på 347 betyg
Hur jag fick tag på den: Läst på Bookbeat
Utläst: 22 augusti 2021