Handling från Goodreads: Anne Gallagher grew up enchanted by her grandfather’s stories of Ireland. Heartbroken at his death, she travels to his childhood home to spread his ashes. There, overcome with memories of the man she adored and consumed by a history she never knew, she is pulled into another time.
The Ireland of 1921, teetering on the edge of war, is a dangerous place in which to awaken. But there Anne finds herself, hurt, disoriented, and under the care of Dr. Thomas Smith, guardian to a young boy who is oddly familiar. Mistaken for the boy’s long-missing mother, Anne adopts her identity, convinced the woman’s disappearance is connected to her own.
As tensions rise, Thomas joins the struggle for Ireland’s independence and Anne is drawn into the conflict beside him. Caught between history and her heart, she must decide whether she’s willing to let go of the life she knew for a love she never thought she’d find. But in the end, is the choice actually hers to make?

BokenWhat the Wind Knows av Amy Harmon kom ut 2019.

Varför jag läste den: Den ingår i Makeutmaningen och jag valde den som augustis bok.

Vad jag tyckte om denWhat the Wind Knows är historisk fiktion när den är som bäst. Historisk fiktion är en genre som jag brukar närma mig med tveksamhet, eftersom det är långt ifrån alltid som det fungerar för mig. Det brukar kunna vara en utmaning att läsa en bok i den genren. När jag läser en bok som What the Wind Knows så funderar jag på vad det är som gör att det inte bara fungerar, utan jag verkligen dras med och berörs.

Amy Harmon har ett språk som tilltalar mig. Det flyter, är lättläst men också vackert. Hon väver in poesi av Yeats, och jag önskar att hans poesi var mer välkänd för mig. Karaktärerna är väl tecknade, jag blev engagerad i deras öden, och när jag läst ut What the Wind Knows känns det som om jag lämnar gamla vänner. Jag hade velat veta ännu mer om karaktärerna, i synnerhet en del av bikaraktärerna.

What the Wind Knows är väldigt lärorik, jag blev mycket intresserad av Irlands moderna historia. Det är en hel del politik invävt, men även det blev intressant. Personen Michael Collins är en person som fascinerar, och jag googlade såklart vidare för att lära mig ännu mer om honom och framväxten av IRA. Det här är en bok som hade varit ännu bättre att läsa på plats, i synnerhet om man ska till Sligo (som är en plats jag gärna skulle besöka).

Att What the Wind Knows innehåller en tidsresa är ingen hemlighet, det är grunden för historien. Men för en gångs skull har jag inga större invändningar mot den delen. Möjligen vet moderna Anne lite väl mycket om epoken hon hamnar i, men hon verkar å andra sidan ha läst på en del. En del har liknat den vid Gabaldons böcker. Utöver tidsresemomentet (och att kvinnan är från nutid, mannen från dåtid) så tycker jag inte likheten finns. What the Wind Knows är dessutom oerhört mycket bättre.

Jag har nu läst fyra böcker av Amy Harmon. Alla har varit bra och välskrivna, men What the Wind Knows är min favorit än så länge. Det lär bli fler lästa såsmåningom, för maken har fler av henne i hyllan.

Betyg: 5-

Mer info:
Förlag: Lake Union Publishing
Sidor: 402 sidor
Betyg på Goodreads: 4,30 baserat på 72 724 betyg
Hur jag fick tag på den: Lånat av maken
Utläst: 11 augusti 2021