Handling från Goodreads: November 1916: Den første snøen faller over Trondheim. Doktor Wilberg er ute og går tur i parken ved Vår Frues kirke, hvor han finner tyske konsul Reimers myrdet.
I Wilbergs private bestrebelser etter å avdekke morderens identitet starter en jakt som fører ham inn i byens beste borgerskap. Han stifter bekjentskap med den eksentriske gentlemandetektiven Astor Falkener, og sammen nøster de systematisk i trådene. Men ettersom de nærmer seg morderen, havner de også dypere i en mørk verden av spionasje og hemmelige renkespill.

Boken: Nådegiveren av Jan Boris Stene kom ut 2015

Varför jag läste den: Det var länge sedan jag läste på norska, och Jan Boris Stene är med i min Boktolva 2021. Jag köpte Nådegiveren i Trondheim 2019, efter att ha läst några positiva omdömen om den, och jag är alltid ute efter ny norsk krim.

Vad jag tyckte om denNådegiveren är en klassisk pusseldeckare som utspelar sig 1916 i Trondheim. Jag tror den hade varit perfekt att läsa på plats i Trondheim, för jag antar att flera av byggnaderna (inte bara kyrkan) som nämns i boken finns kvar än i dag. Kartan som finns i boken är ganska skissartad. Jag har varit några gånger i Trondheim och har en del kunskap om de centrala delarna, vilket var till hjälp.

Nådegiveren innehåller en hel del intressanta och lärorika delar ur ett historiskt perspektiv, då det är invävt händelser av både inrikes och utrikeskaraktär. Jag fick intrycket av att författaren har gjort grundlig research.

Språket i Nådegiveren ger intrycket av att vara gammaldags, vilket jag förutsätter är för att skapa den autentiska tidsenliga atmosfären. Tyvärr upplever jag i och med det språket som stelt, och boken blir trögläst. Berättaren är en läkare som råkar komma först till en mordplats, och sedan blir indragen i utredningen av en privatdetektiv. Upplägget liknar på flera sätt Sherlock Holmes. Inte bara för att det är en intelligent och speciell privatdetektiv som beskrivs av en lite mer naiv och långsammare läkare, utan också på andra sätt. Personligen har jag svårt att uppbåda något större intresse för någon av karaktärerna, det blir för teatraliskt för min smak.

Nådegiveren är en deckare för de som gillar Sherlock Holmes, och en klassisk gammaldags framställning. Jag hade viss behållning av den men kommer inte att läsa vidare i serien.

Betyg: 3

Mer info:
Förlag: Vigmostad og Bjørke
Sidor: 333 sidor
Betyg på Goodreads: 3,45 baserat på 31 betyg
Hur jag fick tag på den: Hyllvärmare
Utläst: 7 augusti 2021