Handling från förlagets hemsida: Mary är minister, Marie sitter i fängelse. Vem är då MaryMarie? En halvnaken man hittas på en gata i en östeuropeisk stad. Han har brutit nacken, men är vid liv. Högt ovanför i ett hus står ett fönster och slår i vinden. Mannen identifieras som svensk och har troligtvis varit på besök hos en prostituerad. Ett besök med ett dramatiskt slut. Hans hustru kallas dit från Stockholm. När hon sitter vid makens sjukbädd känner hon hur hon tappar greppet om verkligheten. Vem är hon?
Är hon Marie som senare sitter inspärrad på Hinseberg efter att ha stängt av mannens respirator? Eller är hon Mary, minister i Sveriges regering, troget vårdande sin rullstolsburne make? Bara en sak har Mary och Marie gemensamt. Det förflutna.

Boken: Den jag aldrig var av Majgull Axelsson kom ut första gången 2004, och sedan i nyupplaga 2018.

Varför jag läste denJag bestämde mig för att läsa böcker av favoritförfattare som blivit stående olästa i min hylla av någon outgrundlig anledning. Den jag aldrig var är en sådan bok.

Vad jag tyckte om den: För många år sedan så var Majgull Axelsson en av mina favoritförfattare men jag har ”tappat bort” henne lite och har olästa böcker stående i hyllan. Den jag inte var påminner mig om att jag tycker väldigt mycket om Majgull Axelssons sätt att skriva. Det är något som gör boken lättläst men ändå tänkvärd på många sätt. Jag drogs direkt in i berättelsen, och sträckläste dryga 400 sidor på två dagar. Den jag inte var är en originell historia, även om karaktärerna inte i sig är så originella (i litteraturen).

Majgull Axelsson har ett lättsamt språk, som också är vackert. Kapitlen är rätt korta, och ger olika perspektiv. Jag gillar greppet att vissa kapitel är ”tänkbara” scenarier, dvs man vet inte exakt om det är meningen att det har hänt eller inte. Jag är mycket svag för berättelser där man får följa karaktärer över flera årtionden, som man får i Den jag inte var. Det intressanta är framförallt bakgrundshistorien till MaryMarie och hennes vänner. Jag blev besviken på slutet, det var lite för oklart och flytande för min smak. Ibland kan det vara bra med öppna slut där man får ”välja” som läsare, men i det här fallet blev jag mest frustrerad. Jag hade velat ha fler ledtrådar till vad som var sanningen.

Jag har minst en oläst bok av Majgull Axelsson i bokhyllan och jag borde verkligen läsa den snart. För er som inte läst något av henne än – gör det!

Betyg: 4

Mer info:
Förlag: Brombergs (2018 års utgåva)
Sidor: 409 sidor
Betyg på Goodreads: 3,70 baserat på 462 betyg
Hur jag fick tag på den: Hyllvärmare
Utläst: 22 juli 2021