Dags för en tag. Den här gången så hittade jag den inne hos Vargnatts bokhylla

1. Do you consider yourself a mood reader?
Ja och nej. Jag väljer böcker efter humör, men samtidigt ofta från en hög av recensionsexemplar eller hyllvärmare. Ibland köper jag en bok spontant och börjar läsa nästan omedelbart.

2. Do you set TBR lists and do you stick to them?
Jag har ingen strikt lista eller ordning, men ibland har jag en längre som jag väljer från. Och har jag en bok som jag måste läsa en viss månad får jag planera in den.

 3. Do books affect you emotionally? Does the mood of a book rub off on you?
Verkligen! Det är därför jag måste välja efter humör. Behöver jag något mysigt och glatt när det är jobbigt? Behöver jag något spännande som distraherar? En sorglig bok kan leva kvar länge, och jag kan känna mig nedstämd utan att riktigt fatta varför.

4. When you’re feeling sad, do you like to read sad books, happy books, or neutral books?
Det är lite olika. När pappa blev sjuk så behövde jag böcker som distraherade och slukade mina tankar. Det var inte ”happy books”. Men är jag lite stressad och ledsen så läser jag gärna glada böcker. Men överhuvudtaget en bra bok kan funka som uppmuntran.

5. Most often, do you use reading to escape, to learn, or to critically reflect?
Väldigt olika olika perioder i livet. Mest för att få en alternativ verklighet, så då är det väl ”escape”. Men jag uppskattar böcker som jag lär mig nytt av, eller börjar tänka i nya banor.

6. What is a book that made you laugh out loud?
Ofta en när författaren satt ord på saker jag känner igen, och gjort det humoristiskt. Boken jag läste ut häromdagen, Dagboken jag aldrig skrev av Jessika Devert skrattade jag högt av, det var så många igenkänningsfaktorer.

7. What is a book that has made you cry? Or, if you don’t cry, one that really moved you?
Nej, jag gråter nästan aldrig. Men en tår kan det bli då och då. Fredrik Backman har lyckats med det vid flera tillfällen.

8. What is a book that you didn’t even know how you felt about?
Oj, det var en knepig fråga. Jag kommer faktiskt inte på någon nu. ”Hundraåringen” är en bok som jag minns som en jag inte alls gillade, men när jag läser vad jag skrev direkt när jag läst den var jag mer positiv.

9. Are you more likely to read on a sunny day or a cloudy day?
Spelar ingen större roll, men det blir kanske olika platser som läsandet sker på beroende på väder. Och vad annat som behöver göras.

10. Do you usually “set the mood” when you read? Music, lights, smells, etc?
Ibland har jag musik i hörlurar, ibland tyst. Jag vill gärna krypa ihop i soffhörnet och dricka något varmt.

11. Can you leap from book to book or do you need buffer time between them?
Jag hoppas oftast direkt, men om en bok tagit mig väldigt hårt så kan det bli en paus.