Här är en summering av film och TV-serier som jag sett juli 2021. Några kommentarer och tankar om hur jag upplevt filmen eller serien. I titeln länkar jag till IMDB-sidan (eller annan sida om filmen inte finns på IMDB) om man vill veta mer om handlingen.

Serier:

Eagles, säsong 3
Såg med maken på SVT Play

Kommentarer: Vi har sett de tidigare säsongerna av Eagles och det var självklart att vi ville se säsong 3.

Jag gillar ungdomarna i Eagles, de känns verklighetstrogna och skådespelarna är överlag bra. Det är ju inte precis ”vanliga” ungdomar, utan flera som är rätt synliga för omgivningen genom att de sportar, sjunger, syns på sociala medier. Den delen som handlar om psykisk ohälsa är riktigt bra framställt. Jag gillar också hur karaktärerna har utvecklats, i alla fall några av dem, som Elias. Det som jag inte gillar med den här säsongen är att man verkar vilja ösa på ”allt” och det ska hända så väldigt många dramatiska saker. Bara en bråkdel hade räckt, och varit mer verklighetstroget. Cliffhangern på slutet indikerar att det blir en säsong till.

Betyg: 7,5/10

Young Royals, säsong 1
Såg med maken på Netflix

Kommentarer: Jag minns inte exakt hur det kom sig att vi valde Young Royals som nästa serie, men vi hade bägge noterat den som möjlig att se.

Jag hade lite svårt att komma in i Young Royals, innan man lärt känna karaktärerna. Hela tiden väntade jag på att det skulle dyka upp något pinsamt, att folk skulle vara elaka mot varandra och att det skulle bli jobbigt. Efterhand så växte karaktärerna, och det var ganska få pinsamma scener. Jag var lite besviken på slutet på Young Royals.

Det som jag framförallt gillade med Young Royals var hur man beskriver den första fina kärleken, här mellan Simon och Wilhelm. Trots alla missförstånd, och motgångar så är de i grunden så fina mot varandra, och det är lätt att tro på deras förälskelse. Grundkonceptet i berättelsen är intressant, och jag funderade på om det skulle vara accepterat eller inte i Sverige, och med tanke på hur många ungdomar som idag är öppna min sin sexualitet så kan jag inte komma på någon inom kungafamiljen som är det.

Betyg: 6,5/10

Saknad, aldrig glömd, säsong 1, 2 och 3
Såg med maken på SVT Play

Kommentarer: En brittisk kriminalserie som vi fick rekommenderad av en vän.

Att vi gillar den här serien framgår antagligen av att vi sträcksett alla tre säsonger. En säsong är 4,5 timme ungefär (tre avsnitt på 1,5 h eller sex avsnitt på 45 minuter) så de är inte så väldigt långa. Ja, förutom att avsnitten på 1,5 h är rätt långa för att vara en serie…

Det finns väldigt mycket som jag gillar med Saknad, aldrig glömd. Fokus är på polisarbetet, och jag gillar verkligen teamet. De har en respekt för varandra som är professionell, men de tillåter också varandra att vara öppna om de behöver det. De är kloka personer, med olika kvaliteter och jag är imponerad över Cassies ledarskap. Jag gillar också att man får en inblick i Cassies och Sunnys respektive privatliv, utan att det tar överhanden. Man låter det också gå tid mellan säsongerna, så det hinner hända saker i det privata.

Mysterierna är snyggt uppbyggda, och jag kan då inte gissa vem som är brottslingen i förväg. Man får tidigt (tidigare än poliserna) lära känna flera av de misstänkta, och ibland kan man få en del ledtrådar som inte dyker upp förrän senare för poliserna. I första säsongen var jag förvirrad av alla personer i början, men det knöts ihop snyggt, och det gör det i varje säsong.

Jag brukar sätta betyg per säsong men eftersom vi sträcksett får det bli ett samlingsbetyg.

Betyg: 9,0/10

Filmer:

Dancing Queens
Såg med maken på Netflix

Kommentarer: Både story, regissör och skådespelare lockade med Dancing Queens.

Jag gillade verkligen persongalleriet i Dancing Queens, och då i synnerhet de som uppträder på dragklubben. Claes Malmberg som Tommy la Diva är verkligen en upplevelse. Men främst så tyckte jag om vänskapen, hur de ställer upp för varandra och den gemensamma glädjen de finner i sången och dansen. Molly Nutley är riktigt bra i sin roll.

Det är en hel del klichéer i Dancing Queens och den balanserar på gränsen. Den är förutsägbar, men jag tycker charmen vinner över det banala. Jag fick den där fina varma känslan av Dancing Queens och ibland behövs inte mer.

Betyg: 7,0/10

Fjällbacka morden – Strandridaren
Såg med maken på DVD

Kommentarer: Vi har en box med Fjällbackamorden som vi sakta betar av.

Ja, vad ska man säga. Underhållning för stunden, men i grunden en dussindeckare. Det finns en viss charm i miljön, och så känner man igen sig i karaktärer och upplägg. Jag hade inga större förväntningar på den här filmen och tur var väl det. Men det är såpass lättsamt att det går att se.

Betyg: 3,0/10

Som en dans
Såg med maken på Sjuan

Kommentarer: En kväll på hotellet i Örebro så hade vi inte riktigt ork att läsa så då blev det en film först.

Jag hade inte riktigt fokus på filmen till att börja med, men efterhand så fångade den mitt intresse mer och mer. Som en dans är en charmig film, med karaktärer som det är lätt att tycka om. Ja, även de som inte är så sympatiska kan man tycka om, eftersom de visar sig ha ett hjärta av guld bakom otrevligheten. Det fanns en glädje blandat med stor sorg i Som en dans som jag tyckte om.

Betyg: 5,5/10

Overboard
Såg med maken på TV4

Kommentarer: Dagen efter Som en dans var det dags för en film till. Det blev Overboard.

Overboard och jag kommer på kant från början, beroende på de otroligt schabloniserade karaktärerna. Lägg därtill ett bedrövligt skådespeleri. Och en så otrolig historia att man storknar. Det här är en remake av en film från 1987 med Goldie Hawn och Kurt Russell. Jag tycker man kunde låtit bli den här remaken. Utan att ha sett originalet kan jag helt säkert säga att den var bättre.

Betyg: 2,0/10

Summering: Riktigt bra TV-serier. Eller i alla fall en. Filmerna lämnar en del övrigt att önska. Lite förvånad över att det blev så lite sett i juli. Men vi har ju rest en del, till skillnad från förra året.