Handling från förlagets hemsida: Danuta är firma Rent Hus mest uppskattade medarbetare. Hon älskar att städa och hon älskar sina kunder. Men eftersom saker sällan undgår henne, reagerar hon allt oftare på hur dåligt hennes kunder mår, trots att de har det så bra.
Familjen Seger har slutat prata med varandra och Caroline Seger är nära ett sammanbrott. Ossian Schröder, framgångsrik modeguru, söker efter meningen med livet men på helt fel ställen.
Med små och, även för den uppmärksamme, oansenliga gester, försöker Danuta hjälpa sina kunder att se det goda i livet och lära dem att uppskatta vad de redan har. Men budskapen missuppfattas, intrigerna tätnar och Danuta hamnar oförutsett i skottlinjen.

Boken: Ett rent helvete av Anne Liljeroth kom ut 12 augusti 2020.

Varför jag läste denDen här boken har jag sett på flera bloggar och i sociala medier. Den dök upp oväntat från förlaget i posten i pocketformat, och den passade bra att ta med på årets första semesterresa.

Vad jag tyckte om den: Ett rent helvete är en välskriven och lättläst berättelse. Jag gillar hur bilden växlar mellan de olika karaktärerna, vilket driver historien framåt. Det är en modern och bra beskrivning av dagens samhälle med faktorer som utbrändhet och trenden att ”finna sig själv” väl invävda. Jag funderar under läsningen rätt mycket om yrkesstolthet, klasskillnader och generationsklyftor.

Danuta som karaktär känns speciell och svår att få grepp om. Är hon ärlig med sig själv och andra? Vad driver henne? Det finns något ologiskt i henne som karaktär som jag har svårt att sätta fingret på. Familjen Seger är en typisk modern svensk familj, och möjligen hade det varit bra att inte försöka klämma in så mycket i dynamiken i familjen. Jag fäster mig främst vid Caroline, som jag tycker synd om. Hon utnyttjas på jobbet, av familjen, men får ändå bara skit. Som att hon hamnat i ett beteende som hon inte kommer ur. Sen kan man undra om Danutas agerande förvärrade situationen eller inte.

Det är några trådar på slutet som jag tycker är oklara (bl.a. kring Danutas syster), och skeendet går lite för snabbt. Men eftersom uppföljaren, Ett rent samvete, står i hyllan så räknar jag med att få klarhet i det när jag läser den. För det kommer jag att göra.

Bloggat om boken har bl.a. Bokföring enligt Monika

Betyg: 4-

Mer info:
Förlag: Louise Bäckelin förlag
Sidor: 347 sidor
Betyg på Goodreads: 3,69 baserat på 36 betyg
Hur jag fick tag på den: Recensionsexemplar
Utläst: 7 juli 2021