En sommar, två familjer, ett öde skrivet i runorna.

Artonåriga Zoë Holmgren har levt hela sitt liv på den mytomspunna ön Nornö i Stockholms skärgård. Tillsammans med sin struliga mamma Linn och sin mormor Agnes driver Zoë öns handelsbod som Holmgrens gjort i generationer.

Med en haitisk-amerikansk pappa, som hon aldrig träffat, har Zoë alltid stått ut från mängden. Trots Linns motstånd börjar Zoë i smyg göra efterforskningar. Hennes högsta önskan är att hitta honom.

Vanligtvis händer inte mycket på Nornö, men när Camilla Easton, utlandssvensk, före detta modell och numera Manhattanbo, anländer till sin nybyggda sommarbostad, ställs Zoës och Linns tillvaro på ända. De dras direkt till familjen Eastons sofistikerade och till synes perfekta liv. Men snart inser de att de inte är ensamma om att ha saker att dölja.

Sommaren på Nornö av Jennifer Anglade Dahlberg hade recensionsdatum 21 juni 2021. Jennifer Anglade Dahlberg är en amerikansk författare, uppvuxen strax utanför New York City. Hon har tidigare gett ut två romaner, Uptown & Down (2005) och Lagging Indicators (2018). Hon bor sedan många år tillbaka i Stockholm med sin man och två barn. Sommaren på Nornö är hennes tredje bok, och den första som kommer direkt på svenska. Den är också sommarens följetong 2021 i flera svenska tidingar.

Jag fick ett mejl från förlaget om Sommaren på Nornö, och tyckte den lät intressant. I början av sommaren kändes den som lämplig att läsa.

Sommaren på Nornö är en fin feelgood med svensk sommarstämning rätt igenom. Jennifer Anglade Dahlberg lyckas fånga charmen med svensk miljö i sommartider och i samma berättelse väva ihop folktro med vårt svenska moderna samhälle. Styrkan i boken är framförallt hur hon lyckas få en fin stämning och miljön levande. Sommaren på Nornö handlar om att vara sig själv, och att söka sin identitet oavsett var i livet man befinner sig.

Huvudkaraktärerna i Sommaren på Nornö är bra beskrivna, och jag gillar hur i synnerhet Zoë och hennes mamma Linn utvecklas när man som läsare lär känna dem allt mer. Deras förhållande mognar, vilket är nyttigt för dem bägge. Jag gillar också tillbakablickarna till Linns ungdom, exempelvis Hultsfredsfestivalen. Att väva in kopplingen till både Haiti och USA gör också historien intressant. Beskrivningen av Zoës känsla av utanförskap under hela sitt liv ger en dimension till berättelsen som jag inte tycker är vanlig i svensk feelgood.

Vad gäller ön Nornö beskriver författaren så levande mytologin kring de tre stora stenpelarna/runstenarna att jag är helt övertygad om att Nornö har en levande förlaga, och att historien om runstenarna är en existerande del av nordisk mytologi! Snyggt gjort!

I början av Sommaren med Nornö har jag en uppförsbacke med att komma in i berättelsen, vilket främst beror på detaljgraden i beskrivningarna. Jag har generellt svårt för en berättarstil som innebär att man får varenda detalj beskriven för sig, t.ex. i kläder, beteenden, miljöer. Detaljerna skymmer själva berättelsen. Som tur är så lättar det så småningom i Sommaren på Nornö, och även om det bitvis är lite för hög detaljgrad även senare i boken så fångar historien och karaktärerna mig mer och mer, och jag tänker inte så mycket på detaljerna.

Jag kan definitivt tänka mig att läsa mer av Jennifer Anglade Dahlberg och hoppas hon skriver mer om Sverige.

Bloggat om boken har Nilmas bokhylla och Malins bokblogg

Omdöme: Svensk somrig feelgood om att söka sin identitet.
Betyg: 3+

Förlag: Norstedts
Sidor: 343
Betyg på Goodreads: 3,38 baserat på 16 omdömen
Hur jag fick tag på den: Recensionsexemplar
Utläst: 3 juli 2021