Handling från Goodreads: Mördarens bok är en av de böcker som ges ut från förlaget nere på Riddarholmen. En bok som orsakar skvaller och smygande skandalrykten i korridorerna. Skandalen blir fullständig när man finner ett oväntat lik på en oväntad plats i den gamla byggnaden. Vilket samband har det blodiga mordet med boken? Vem av de i skandalen inblandade personerna är mördaren? Och hur har han eller hon bokstavligen kunnat gå opp i rök? Det blir många problem för Christer Wijk att lösa, och hans situation förbättras inte av att han under hela mordutredningen är präktigt, svenskt oktoberförkyld.

Boken: Mördarens bok av Maria Lang kom ut 1971.

Varför jag läste den: Jag läste den första boken i den här serien 2012. Sen dess har jag samlat på serien och försöker läsa minst två varje sommar och två varje jullov. Mördarens bok är den tjugotredje boken i serien och den första jag läste sommaren 2021.

Vad jag tyckte om denMördarens bok är en bra pusseldeckare, som dessutom utspelar sig i en miljö som är intressant. För en boknörd så finns det en speciell charm med böcker som utspelar sig i bokliga miljöer. Mördarens bok utspelar sig på ett förlag i Stockholm. Förlaget är fiktivt men miljön är det stora stenhuset där Norstedts förlag låg då och fortfarande ligger. För mig är det lite extra roligt, eftersom jag ofta befinner mig i andra lokaler som ligger vägg i vägg.

Personerna ska vara helt fiktiva men det är tydligt att Maria Lang tagit stor inspiration från sitt förlag, PA Nordstedt & söner, och sina kopplingar till det. Det tillför en metanivå till berättelsen som höjer den över medel. Karaktärerna är, som ofta, rätt schabloniserade, men det visar sig såsmåningom att ytan är en sak, och de inre drivkrafterna något annat. Trots att de ska vara fiktiva så skymtar bl.a. Lasse Bergström, förläggare på Norstedts, förbi. I boken finns en kvinnlig ledamot av Svenska akademin, Ulrica Hult, med, vilket osökt i modern tid för tankarna till senare kvinnliga ledamöter. Som jag förstod det fanns det då, 1971, inga kvinnliga ledamöter.

Mysteriet är, som vanligt när det gäller Maria Lang, ett klassiskt pusselmysterium, vilket möjliggörs av att lokalerna är vaktade och låsta. Det är ett mysterium med en upplösning som får godkänt. En förkyld Christer Wijk utreder brottet, trots att han är sjukskriven. Just den knorren förstår jag inte poängen med, men jag gillar alltid när han är med.

Betyg: 4-

Mer info:
Förlag: P A Nordstedt & söner
Sidor: 195
Betyg på Goodreads: 3,25 baserat på 65 betyg
Hur jag fick tag på den: Hyllvärmare
Utläst: 8 juli 2021