Handling från förlagets hemsida: Okonkwos namn var känt i alla nio byarna och vida däromkring. Så lyder den berömda första meningen i Chinua Achebes roman Allt går sönder. Okonkwo är den stoltaste och mest fruktade krigaren i hela västra Afrika och en framstående man i sin klan. Han styrs av en stark och oeftergivlig drivkraft: att aldrig bli som sin vekling till far. När de vita missionärerna kommer till byn med sina seder och institutioner ser Okonkwo det som sin uppgift att bjuda motstånd. Men ingen ting blir någonsin som förut allt går sönder.

Boken: Allt går sönder av Chinua Achebe kom ut 1958.

Varför jag läste den: Sonen har rekommenderat den här boken vid flera tillfällen till mig, och det var hög tid att låna den av honom innan han flyttar hemifrån.

Vad jag tyckte om den: Allt går sönder är en intressant bok som kommer att stanna kvar i mitt minne. Den var oväntat lättläst och givande. Den skiljer sig rätt mycket från den litteratur som jag brukar läsa numera, den är mer lik böcker jag läste i tonåren. Upplagan som jag läste var en modern nyöversättning, vilket jag är glad över för jag tror det underlättade läsningen.

Den kom ut 1958 och på förlagets hemsida står det: Idag är det den mest lästa av alla afrikans ka romaner, såld i mer än 12 miljoner exemplar och översatt till över 50 språk. Jag får erkänna att jag skäms lite över att jag inte läst den här tidigare, och att jag inte ens kände till den innan sonen började prata om den. Den var banbrytande när den kom, och fortsätter vara så viktig att den används i undervisning.

När jag läser skildringar av andra kulturer så funderar jag ofta hur autentiskt det är, eller hur vinklat det är. I fallet med Allt går sönder så hade jag innan läst att en av de stora sakerna med den är just att den skildrar kulturen inifrån och inte med kolonisatörernas ögon som en del annan litteratur innan. Det är också grunden till att den blivit en klassiker. Hade jag inte haft med mig det så hade jag antagligen funderat mer över den aspekten i berättelsen.

Karaktärsteckningarna i Allt går sönder är bra. Huvudkaraktären Okonkwo är verkligen inte sympatisk, och hans värderingar är långt ifrån mina. Men samtidigt så är det just hans värderingar och hur de bryts mot de som de yngre karaktärerna har som formar berättelsen i Allt går sönder.

Min reflektion är att jag borde läsa mer litteratur från världsdelen Afrika, och våga läsa fler klassiker.

Betyg: 4-

Mer info:
Förlag: Tranan
Sidor: 259
Betyg på Goodreads: 3,70 baserat på 309 075 betyg
Hur jag fick tag på den: Lånat av sonen
Utläst: 30 juni 2021