Från förlagets hemsida: Första delen i en ny spänningsserie om systerskap och hemligheter som tar oss från paradisvita stränder i Thailand till Norrlands mörka inland. Elizabeth åker till Thailand på julsemester tillsammans med sin mamma, systern Sofia och hennes familj. På nyårsafton försvinner Sofia, några timmar senare hittas hon död i vattnet. Det som skulle varit en underbar semester slutar istället i katastrof. Händelsen för Elizabeth tillbaka till ett mörkt förflutet, till barndomen och till Ormvattnet. Vad var det egentligen som hände på paradisön? Och vad var det som egentligen hände i det där ensliga huset vid sjön?

Blodskam av Caroline Engvall hade recensionsdatum 24 maj 2021. Caroline Engvall Caroline Engvall är en svensk författare och journalist som arbetat som redaktör och nöjesskribent. Hon debuterade som författare 2008 med 14 år och till salu. Caroline Engvall har skrivit flera böcker om utsatta ungdomar och är mycket aktiv i samhällsdebatten om hur vi bekämpar sexuellt utnyttjande av unga. Hennes skönlitterära debut kom 2017 med Ärren vi bär, den första i serien om Lovisa Ling och Ulrika Stenhammar. Blodskam är den första delen i en ny serie.

Jag har läst flera böcker av Caroline Engvall som jag tyckt varit mycket bra. När jag såg att hon skulle komma ut med en bok i en ny serie blev jag nyfiken. Förlaget var vänligt nog att skicka ett exemplar.

Blodskam är en välskriven och lättläst deckare. Caroline Engvall är skicklig på att fånga läsarens intresse från början, och hålla fast det. Historien är välbyggd, med flera lager. Det är en mörk berättelse med en genomgående sorglig ton. Jag gillar att det enkla visar sig inte vara så enkelt, och när twisten kommer behöver jag bläddra tillbaka och se vad jag missat tidigare. Så ska det gärna vara i en spänningsroman.

Karaktärerna i Blodskam är intressanta, men det finns egentligen ingen som jag tycker är sympatisk. Tvärtom så har alla egoistiska drag och ser först till sig själva. Även om jag kan förstå att flera av dem har en sådan bakgrund att de är sargade och det är en form av överlevnadsinstinkt så saknar jag någon som bryter av mönstret. Det gör ont att läsa om Elizabeth och Sofia, som båda utvecklat sina strategier för att klara av vardagen. Caroline Engvall beskriver relationer på ett trovärdigt sätt, och lägger till ett spänningsmoment där man gradvis får en tydligare bild av hur relationerna egentligen är.

Ytterligare en del av en spänningsroman är miljön. Blodskam utspelar sig i Thailand, Stockholm och Ormvattnet. Personligen fastnar jag för Ormvattnet, en liten ort någonstans i Norrland, som är den typ av miljö i litteraturen som jag dras till. Det är där grunden finns, och det är där mystiken finns.

Blodskam är vid första anblick en annorlunda bok än de tidigare jag läst av Caroline Engvall. Men när jag läst klart boken så ser jag en del gemensamma nämnare. Som barns rätt att vara barn, och att de vuxnas uppgift är att ta hand och skydda barnen. Inte tvärtom. Skulden och skammen som uppstår hos barnen är någonting som är gemensamt för hennes böcker.

Enligt uppgift så är det här den första boken i en ny serie. Jag är nyfiken på hur böckerna kommer att hänga ihop eftersom karaktärerna här är unika. Jag kommer definitivt att hålla utkik efter nästa.

Bloggat om boken har Kapprakt,

Omdöme: Välskrivet om skam, skuld och barns rätt att vara barn
Betyg: 4

Förlag: Forum
Sidor:
Betyg på Goodreads: 4,03 baserat på 33 omdömen
Hur jag fick tag på den: Recensionsexemplar
Utläst: 13 juni 2021