Söndag på bloggen innebär att jag deltar i En smakebit på søndag. Varannan vecka är det Astrid Terese på bloggen Betraktninger som håller i trådarna, och varannan vecka är det Mari på bloggen Flukten fra virkeligheten.

Skönt med en tredagarshelg och lite extra tid för familjen. Vi har båda vuxna barnen hemma hos oss, och midsommarafton hade vi traditionsenlig middag på balkongen. För andra året i rad så ingick också att vi gav några personliga rekommendationer på böcker åt varandra. Sonens tre rekommendationer till mig var alla böcker som han ska ta med sig när han flyttar i sommar, så nu när jag skulle börja på ny bok så blev det en av hans rekommendationer: Allt går sönder av Chinue Achebe. En klassiker, och sägs vara den mest lästa afrikanska romanerna. Smakbiten är inledningen av boken:

Okonkwos namn var känt i alla nio byarna och vida däromkring. Hans berömmelse vilade på egna bedrifter. Redan som artonåring hade han bragt sin by stor ära genom att kasta Katten Amalinze, den berömda brottaren som i sju år hade ansetts oslagbar av allt folk mellan Umuofia och Mbaino. Katten kallades han för att han aldrig kom ned på rygg. Honom kastade Okonkwo i en sammandrabbning som var så hetsig och vild att de äldste var ense om att ingen hetsigare och vildare hade skådats alltsedan stammens urfader kämpade sju dygn i sträck mot de vilda djurens ande.