Dags för Hett i hyllan – inspirerad av Bokföring enligt Monika som skriver så här:

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Idag så handlar Hett i hyllan om en bok som kom hem till oss i juni 2019. Den sjunde (och sista) som fortfarande är oläst. Vi avrundade sommaren med en minisemester i Trondheim, som vi når lätt med tåg från Sundsvall. Självklart besökte vi bokhandlar och jag fick fyra böcker med mig hem. Den tredje av de fyra som fortfarande inte är läst är Nådegiveren av Jan Boris Stene. Jag hade läst positivt om den på norska bloggar och inhandlade den spontant. Varför den inte är läst är oklart, det är ju ändå en norsk krim. Författaren har jag tagit med på årets Boktolva, och nu blev jag faktiskt sugen på att prioritera den här boken.

November 1916: Den første snøen faller over Trondheim. Doktor Wilberg er ute og går tur i parken ved Vår Frues kirke, hvor han finner tyske konsul Reimers myrdet.

I Wilbergs private bestrebelser etter å avdekke morderens identitet starter en jakt som fører ham inn i byens beste borgerskap. Han stifter bekjentskap med den eksentriske gentlemandetektiven Astor Falkener, og sammen nøster de systematisk i trådene. Men ettersom de nærmer seg morderen, havner de også dypere i en mørk verden av spionasje og hemmelige renkespill.