Handling från förlagets hemsida: En ny nervig skildring av Stockholms skuggsida efter den uppmärksammade debuten ”Lite död runt ögonen”. För tjugoåriga Asynja är den fyra månader gamla dottern ”Snäckan” allting som egentligen betyder något. När pojkvännen Eddies drogaffärer går snett blir Asynja och dottern maktlösa brickor i ett mörkt spel. Under några dygn i södra Stockholm driver Asynja längre och längre bort från det liv hon drömt om, och lämnat en sårig uppväxt i Norrland för. ”Som natten” är en mörk roman om en ung kvinna som dras in i en härva av kriminalitet, en berättelse om brutalitet men också om vänskap och mänsklig värme.

Boken: Som natten av David Ärlemalm kom ut 14 april 2021.

Varför jag läste den: Jag har läst positivt om David Ärlemalms förra bok och var nyfiken på den här. När jag fick låna den av en vän passade jag på.

Vad jag tyckte om den: Som natten är en mörk historia om människor på samhällets baksida. David Ärlemalm tecknar sina karaktärer med fingertoppskänsla och värme, trots deras fel och brister. Jag tror på berättelsen rakt av. Att sätta spädbarnet Snäckan i centrum av berättelsen, som den som gör att Asynja försöker vända på sitt liv, ger en stark kontrast mot missbruket och kriminaliteten. Det skulle vara lätt att avfärda Asynja som en dålig mamma, i och med att hon har svårt att lämna drogerna och sitt destruktiva liv bakom sig, men i grunden så tycker jag hon vill sitt barn väl.

Jag gillar David Ärlemalms språk och sätt att bygga historien. Som natten är inte så många sidor, språket är kortfattat och varje ord känns avvägt. På så sätt lyckas han få fram stämningar, och jag gillar att man som läsare får läsa mellan raderna, och fylla i det outsagda. Han gör det så skickligt att berättelsen blir mycket starkare. Det är olika tidslinjer som vi får följa, men jag känner mig ändå aldrig förvirrad. Utom möjligen i slutet.

Karaktärerna i Som natten är trots (eller kanske tack vare?) det sparsmakade levande. Den som fastnar mest hos mig är Gisela, en person som överraskar mig. Vad gäller miljöerna så finns det finns en koppling i boken till Sundsvall och Kramfors, som är ett plus för mig, även om den inte utvecklas.

Som natten överraskade mig. Jag var inte beredd på den här typen av historia och inte heller på David Ärlemalms sätt att skriva.

Vi såg nyligen den svenska serien Snöänglar som också handlar om ett litet barn och föräldrar med missbruksproblem. Trots att det är en helt annan historia så tror jag den påverkade de bilder jag såg framför mig när jag läste Som natten.

Jag är fortfarande nyfiken på David Ärlemalms debut, Lite död runt ögonen, och tror jag kommer att läsa den någon gång.

Betyg: 4

Mer info:
Förlag: Forum
Sidor: 250
Betyg på Goodreads: 3,98 baserat på 55 betyg
Hur jag fick tag på den: Lånad av en vän
Utläst: 14 juni 2021