Handling från förlagets hemsida: Romanen tar avstamp i Operation Babylift, då tusentals föräldralösa barn evakuerades från Vietnam till USA i april 1975, och rör sig mellan gummiplantager i det gamla Indokina till nagelsalonger i väst.
Det är en berättelse om sammanflätade öden, om sökandet efter kärlek och att höra hemma någonstans. Ordet “em” betyder lillebror, lillasyster eller älskling på vietnamesiska, och uttalas precis som franskans ord för älska, “aime”.  Med Em tar Kim Thúy sitt författarskap ett steg längre, och utvecklar både språk och berättarsätt.

Boken: Em av Kim Thúy kom ut i mars 2021.

Varför jag läste den: Kim Thúy är en favoritförfattare. När jag var nere på vår lokala bokhandel passade jag på att köpa den här. Ganska snart efter började jag läsa den.

Vad jag tyckte om den: Em är en bok som berör. Jag tycker mycket om Kim Thúys sätt att skriva. Med ganska få ord och korta kapitel lyckas hon fånga många känslor. Varje ord är välavvägt och språkligt är det vackert. Em är en berättelse som ska läsas långsamt med eftertanke.

Historien som berättas är tänkvärd, och intressant. Jag kan rätt lite om landet Vietnam och dess historia. Det jag vet är från vad jag läst, både skönlitterärt och faktamässigt. Kim Thúy ger läsaren en inblick i livet i Vietnam, människorna och kulturen. Det är läsning som bildar mig, samtidigt som den drabbar mig. Trots att det är fullständigt obegripligt hur vi människor kan bete oss mot varandra, i synnerhet vad gäller krig, så finns det en grundläggande ton av hopp. Det är fascinerande att man kan berätta så vackert om något så fruktansvärt.

Karaktärerna i Em är väl tecknade, och deras historia berör. Men ändå så har jag bara en kort tid efter att jag läst ut boken glömt detaljerna och relationerna. Det är huvuddragen och tonen i berättelsen som stannar kvar. Kanske beror det på att det är relativt många karaktärer. Det är också lite för många slumpmässiga band mellan personerna som känns onödiga.

Jag kommer definitivt att läsa mer av Kim Thúy och hoppas hennes böcker fortsätter översättas.

Betyg: 4+

Mer info:
Förlag: Sekwa
Sidor: 157
Betyg på Goodreads: 4,18 baserat på 925 betyg
Hur jag fick tag på den: Nyinköpt
Utläst: 6 juni 2021