Dags för Hett i hyllan – inspirerad av Bokföring enligt Monika som skriver så här:

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Idag så handlar Hett i hyllan om en bok som kom hem till oss i juni 2019. Den sjätte som fortfarande är oläst. Vi avrundade sommaren med en minisemester i Trondheim, som vi når lätt med tåg från Sundsvall. Självklart besökte vi bokhandlar och jag fick fyra böcker med mig hem. Den andra av de fyra som fortfarande inte är läst är Guden av Jørgen Jæger. Det här är en serie där jag började med att läsa del åtta, Monster. Sen köpte jag del nio, Fortielsen, och läste den. Samtidigt så köpte jag Guden, som alltså är del tio. Varför är något oklart för mig, det har generellt blivit för få böcker på norska lästa den senaste tiden. Sedan Guden kom ut har två ytterligare delar i serien om Ole Vik kommit ut. Nu blev jag lite sugen på att läsa den här i sommare.

Det er fullt av folk på torget i Fjellberghavn når ordfører Janne Wold går på talerstolen fulgt av politistasjonssjef Marte Mellingen. Midt i folkemengden roper en skingrende stemme: «Allahu akbar!» etterfulgt av tre skudd. På scenen står ingen oppreist, og samtidig starter en serie med godt planlagte bankran.
Det blir noen svært dramatiske døgn for politioverbetjent Cecilie Hopen der hun jakter på gjerningsmenn med begjær som vanskelig kan kontrolleres. I de mørkeste skygger trekker en anonym person i trådene. Han er Guden.
Og Ole Vik? I denne romanen får han helt nye utfordringer privat. Dette er en kriminalroman med dramatiske hendelser og sarte menneskelige relasjoner.