För nionde (!) året i rad har vi kört en Makeutmaning. Det innebär att min make väljer ut 10 böcker som jag inte läst tidigare, men som han läst och gillat. De ska jag läsa på tio månader.

Första gången var augusti 2012 – maj 2013, andra gången augusti 2013 – maj 2014, tredje gången augusti 2014 – maj 2015, fjärde gången augusti 2015 – maj 2016, femte gången augusti 2016 – maj 2017,sjätte gången augusti 2017 – maj 2018, sjunde gången augusti 2018 – maj 2019 och åttonde gången augusti 2019 – maj 2020. Summeringen här gäller augusti 2020 – maj 2021.

Länkar till mina recensioner finns i titeln, där hittar ni mer om vad jag tyckte.

Augusti 2020
N K Jemsin. Den femte årstiden
Betyg: 3-

September 2020:
Emily Wibberly och Austin Siegemund-Broka, If I’m Being Honest.
Betyg: 4-

Oktober 2020:
Lina J Potter, First Lessons
Betyg: 4-

November 2020:
Chloe Liese, Only When It’s Us
Betyg: 4-

December 2020:
Mark T Sullivan, Under en brinnande himmel
Betyg: 3+

Januari 2021:
Amy Harmon, The First Girl Child
Betyg: 4+

Februari 2021:
Mike Gayle, Half a World Away
Betyg: 5-

Mars 2021:
Jeff Wheeler, Storm Glass
Betyg: 4

April 2021:
Jojo Moyes, Bergens stjärnor.
Betyg: 4+

Maj 2021:
Abbi Waxman, The Bookish Life of Nina Hill
Betyg: 5-

  • Den här omgången Makeutmaningen gick bra, jag läste ut alla på 10 månader, och låg ofta bra till i början av månaden. Den här gången var det kanske färre som var en utmaning, eller i alla fall var det fler än vanligt som jag hade funderat på att läsa ändå, oavsett utmaning. Störst utmaning blir fantasyböckerna. Men även om jag läser mycket romance och feelgood var det inte givet att de som ingår i Makeutmaningen skulle vara exakt den typ jag brukar läsa.
  • Böckerna har en del spridning i betygen. En 3-, en 3+, tre 4-, en 4, två 4+, två 5-. Kanske mest markant är de två stycken som har 5-
  • Min favorit var The Bookish Life of Nina Hill som berörde mig, men också hade humor. Half a World Away fick samma betyg, men ligger aningen under ändå. Kanske för att mina förväntningar var orimligt höga.
  • Jag blev mycket positivt överraskad av The First Girl Child av Amy Harmon. Jag har läst en tidigare av henne, men jag gillade den här bättre. Trots att den var fantasy, den var väldigt välskriven helt enkelt. Det kan hända att det blir fler Amy Harmon lästa framöver.
  • Jojo Moyes har jag läst böcker av tidigare som jag gillat, det som förvånade mig här var att det historiska var en styrka. Historical Fiction och jag kommer inte alltid överens, men det gjorde vi i Bergens stjärnor. Mark Sullivans Under en brinnande himmel, även den historisk, hade däremot en ton som jag inte var så förtjust i.
  • Storm Glass och First Lessons var fantasy som jag gillade överraskande nog, men Storm Glass var betydligt bättre skriven. Jag inser att jag gillar fantasy som har lite enklare koncept, och inte så många karaktärer…
  • If I’m Being Honest och Only When It’s Us är contemporary romance (If I’m Being Honest är romcom) och de hade klara kvaliteter, men blev inga nya favoriter. Varför framgår mer i mina recensioner.
  • Den jag tyckte minst om var Den femte årstiden, men jag hade också blivit förvarnad om att den var… annorlunda. Annorlunda på ett sätt som inte passade mig visade det sig. Den var också avvikande i just Makeutmaningen för den fick inte så högt betyg av maken heller. Han ville se om den passade mig bättre.
  • Och jag säger som jag alltid gör: Jag tycker väldigt mycket om den här utmaningen. Den breddar mitt läsande och vi får många diskussioner här hemma! Jag hoppas få en ny Makeutmaning i sommar.